Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

plimovanje, piran, obala, morje, poplava-2023 Svet24.si

V Sloveniji je povprečen občan zadolžen za 629 ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

lara, topki, skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Skrivnost Larinih pletenih topkov

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Romunski Orban se je spozabil in ignoriral pravila socialne distance

Deli na:
Romunski Orban se je spozabil in ignoriral pravila socialne distance

Ludovic Orban - Foto: Reuters

Romunski premier Ludovic Orban se je v teh dneh znašel pod plazom kritik javnosti zaradi fotografije, objavljene na družbenih omrežjih. Na njej Orban v družbi štirih članov njegove vlade kadi cigareto, zraven je alkohol, nihče od njih pa ne nosi maske ali upošteva pravil družbene razdalje, poroča francoska tiskovna AFP.

Zunanji minister Bogdan Aurescu na fotografiji drži cigaro, maske pa ležijo na mizi poleg steklenic alkoholne pijače.

Eden prvih, ki je fotografijo objavil na družbenih omrežjih, je bil poslanec opozicijske socialdemokratske stranke Eugen Teodorovici . "To se dogaja znotraj premierjeve pisarne. To počnejo liberalci, kadar vladajo. Sram vas bodi," je v petek zapisal na Facebooku. Da bi se moral Orban opravičiti, je ocenil tudi nekdanji premier Dacian Ciolos.

Ob številnih zgroženih reakcijah na početje predsednika vlade pa so začele v zvezi z njim krožiti tudi šale. V eni od njih je zapisano, da je "romunska vlada edina restavracija, ki je bila odprta med pandemijo".



Orban je v zvezi s fotografijo pojasnil, da je bila posneta 25. maja, na njegov 57. rojstni dan. "Prišli so kolegi, da bi me presenetili. Postregel sem jim nekaj hrane, kozarec vina in viski. Mask nismo nosili, ker smo ravno končali z obedom," je Orban povedal za tamkajšnjo tiskovno agencijo Mediafax.

"Sem kadilec, naredil sem človeško napako in to priznam," je dejal. Kot je dodal, je pripravljen plačati globo za kajenje v zaprtih prostorih, ki je v Romuniji prepovedano od leta 2016.

V Romuniji so sicer doslej zabeležili več kot 19.000 primerov okužbe z novim koronavirusom in 1253 smrti zaradi covida-19. Po dveh mesecih karantene so v državi 15. maja vendarle začeli rahljati omejitvene ukrepe, vendar pa so maske še vedno obvezne v sredstvih javnega prevoza in v drugih zaprtih javnih prostorih. Zaprti so vsi bari in restavracije, terase pa naj bi se pod strogimi varnostnimi pogoji ponovno odprle 1. junija.