polna luna Dobra karma

Pred polno luno in luninim mrkom nam bo marsikaj ...

HUAWEI_P40_0021 Svet24.si

Pet razlogov, zakaj izbrati Huawei P40 lite

Cynthia Black Svet24.si

Babico davnega leta 2004 shranila v zamrzovalnik ...

jelko kacin Svet24.si

Jelko Kacin po zmedi, ali je nošenje mask v ...

vila boštjan Necenzurirano

Obtoženi v aferi TEŠ6 skrili vile pred državo

jelena karleuša Odkrito.si

Ljubil naj bi jo znan turški igralec!

Patricija Lovenjak (1) Njena.si

Ljubezen po domače: Patricija povsem drugačna

Slovenija

Orbanov udarec Janši: Madžar je že lani hvalil Šarca, zdaj pa ga je povabil še na uradni obisk v Budimpešto

Deli na:
Orbanov udarec Janši: Madžar je že lani hvalil Šarca, zdaj pa ga je povabil še na uradni  obisk v Budimpešto

Viktor Orban in Marjan Šarec. - Foto: Reuters, Bobo

Madžarski premier Viktor Orban je na uradni obisk na Madžarskem povabil slovenskega kolega Marjana Šarca. Že lani je Orban za Šarca dejal, da je nanj na vseh srečanjih na mednarodnih forumih naredil dober vtis.

Čeprav je Orban pred lanskimi parlamentarnimi volitvami v Sloveniji podprl prvaka SDS Janeza Janšo, temu nazadnje kljub volilni zmagi ni uspelo sestaviti vlade. Od sodelovanja s prijateljskim slovenskim premierjem, na katerega je računal Madžar, tako ni bilo nič, od Janše v opoziciji pa nima prave koristi. Za nameček Orban Janšo okrcal, ker je SDS podprla referendum o drugem tiru, ki je bil izrazito nastrojen proti sodelovanju Madžarske pri projektu.

Foto: Bobo - Viktor Orban in Janez Janša na predvolilni konvenciji SDS lani v Celju

Zdaj Orban očitno stavi na Šarca. Čeprav je lani ugotavljal, da je nova vlada nenaklonjena sodelovanju z Madžari, je o Šarcu že tedaj dejal, da se dobro znajde v mednarodni areni, in menil je, da bi z njim vseeno lahko sodeloval.

»Moram pa priznati, da je vidno, da predsednik vlade doma prejema kakovostno usposabljanje, saj je brezhibno prestal preizkušnje vseh mednarodnih forumov, ki se jih je udeležil. Vsakič, ko se srečam z njim, ne glede na njegove pretekle izkušnje iz umetniškega in odrskega sveta, je na vseh sestankih, na katerih je govoril in nastopil, brezhibno zastopal in artikuliral nacionalne interese Slovenije in zdi se, da bomo mogoče lahko sodelovali,« je Orban o Šarcu dejal na lanski konferenci madžarske diaspore v Budimpešti.Ko gre za gospodarske koristi, je Orban pripravljen sodelovati z vsakomer. Tako je politik, ki se rad kaže kot branitelj krščanske Evrope pred islamom, naklonjen vstopu Turčije v Evropsko unijo in je eden redkih evropskih zaveznikov islamističnega turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Šarec se bo 28. oktobra na Madžarskem ob Orbanu srečal še s predsednikom madžarskega parlamenta dr. Laszlom Köverjem. Udeležil se bo tudi posebne prireditve za promocijo slovenskega turizma v organizaciji Slovenske turistične organizacije, srečal pa naj bi se še s Slovenci, ki živijo in delajo na Madžarskem.

loading...
Loading...