tesno Svet24.si

Najemodajalci bi za enoposteljno sobo radi ...

tone stojko Svet24.si

Izkušen fotoreporter osupel, policaj mu je ...

dunaj, AKH, bolnišnica Svet24.si

V največji dunajski bolnišnici vsi covidni ...

bojan pozar jelincic bobo1 Reporter.si

Bojan Požar ustvarja milijone s portalom v lasti ...

20210610-01064860 Necenzurirano

Minister Dikaučič, kje je denar iz vaših ...

Katarina Keček in Goran Obrez Odkrito.si

Nov par na slovenski sceni?!

sveča Ekipa24.si

Celotna regija je v solzah! Umrl je največji ...

Svet

Orban podprl Poljsko v sporu z EU glede pravosodne reforme

Deli na:
Orban podprl Poljsko v sporu z EU glede pravosodne reforme

Viktor Orban - Foto: Reuters

Madžarski premier Viktor Orban je priskočil Poljski na pomoč v njenem sporu z Evropsko komisijo glede sporne pravosodne reforme. Predlog Bruslja Sodišču EU za uvedbo finančnih sankcij je "napad na suverenost države članice brez primere", je v četrtek zvečer sporočil Orban.

"Madžarska podpira Poljsko," je zagotovila madžarska vlada v odloku, ki je bil objavljen v četrtek v madžarskem uradnem listu. Pravosodna ministrica Judit Varga bo zdaj preučila, kako lahko Madžarska pomaga Poljski v postopku pred Sodiščem EU, so dodali po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA.

Evropska komisija je v torek pozvala Sodišče EU k denarni kazni za Poljsko zaradi spodkopavanja pravosodnega sistema, konkretno v povezavi z delovanjem disciplinske zbornice vrhovnega sodišča, ki ogroža neodvisnost sodnikov. Pozvala je k naložitvi dnevne kazni do uveljavitve ustreznih ukrepov. Višino denarne kazni bo določilo sodišče.

Poleg tega je komisija Poljski poslala prvi opomin v okviru postopka zaradi kršenja evropske zakonodaje, ker ni ustrezno ukrepala za uveljavitev sodbe Sodišča EU iz julija letos, po kateri poljska zakonodaja o disciplinskih postopkih proti sodnikom ni v skladu z evropskim pravnim redom.

S postopki zaradi očitkov nespoštovanja pravne države se sicer sooča tudi Madžarska, ki ji Orban vlada od leta 2010. Vsakršne poskuse, da bi v EU vezali izplačila evropskih sredstev na spoštovanje načel pravne države ali kako drugače kaznovali obe državi, pa v Varšavi in Budimpešti ocenjujejo za napad na njuno suverenost, še navaja APA.

Loading...