GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija portugalska ronaldo 3 Ekipa24.si

Jaaaa!!! Norišnica v Stožicah, Slovenija na ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

vinicius Ekipa24.si

Zvezdnik Reala in Brazilije se je zlomil pred ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Orban podprl Poljsko v sporu z EU glede pravosodne reforme

Deli na:
Orban podprl Poljsko v sporu z EU glede pravosodne reforme

Viktor Orban - Foto: Reuters

Madžarski premier Viktor Orban je priskočil Poljski na pomoč v njenem sporu z Evropsko komisijo glede sporne pravosodne reforme. Predlog Bruslja Sodišču EU za uvedbo finančnih sankcij je "napad na suverenost države članice brez primere", je v četrtek zvečer sporočil Orban.

"Madžarska podpira Poljsko," je zagotovila madžarska vlada v odloku, ki je bil objavljen v četrtek v madžarskem uradnem listu. Pravosodna ministrica Judit Varga bo zdaj preučila, kako lahko Madžarska pomaga Poljski v postopku pred Sodiščem EU, so dodali po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA.

Evropska komisija je v torek pozvala Sodišče EU k denarni kazni za Poljsko zaradi spodkopavanja pravosodnega sistema, konkretno v povezavi z delovanjem disciplinske zbornice vrhovnega sodišča, ki ogroža neodvisnost sodnikov. Pozvala je k naložitvi dnevne kazni do uveljavitve ustreznih ukrepov. Višino denarne kazni bo določilo sodišče.

Poleg tega je komisija Poljski poslala prvi opomin v okviru postopka zaradi kršenja evropske zakonodaje, ker ni ustrezno ukrepala za uveljavitev sodbe Sodišča EU iz julija letos, po kateri poljska zakonodaja o disciplinskih postopkih proti sodnikom ni v skladu z evropskim pravnim redom.

S postopki zaradi očitkov nespoštovanja pravne države se sicer sooča tudi Madžarska, ki ji Orban vlada od leta 2010. Vsakršne poskuse, da bi v EU vezali izplačila evropskih sredstev na spoštovanje načel pravne države ali kako drugače kaznovali obe državi, pa v Varšavi in Budimpešti ocenjujejo za napad na njuno suverenost, še navaja APA.