premk1 Svet24.si

Francki se mož oglaša z drugega sveta

morski pes, avstrijska turistka Svet24.si

Morski pes avstrijski turistki odgriznil nogo in ...

sds, janez janša, Necenzurirano

Demontaža druge republike #kolumna

golob jansa bobo Reporter.si

Kako Janša Goloba blati pred Evropo - in kako ...

imgonline-com-ua-twotoone-49R0E54WwN2Z3bU Ekipa24.si

To lahko samo Hojs! Odziv na epsko zmago nad ...

Dejan Vukobratović Njena.si

Takšen je bil Dejan kot dolgolasec!

doncic-cuban Ekipa24.si

Nor prizor iz Cubanove pisarne: Gledal Dončića, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Raziskava: Moški bolj vase zagledani in izkoriščevalski kot ženske

Deli na:
Raziskava: Moški bolj vase zagledani in izkoriščevalski kot ženske

Foto: Bobo

Moški so načeloma bolj narcistični in vase zagledani ter so zato bolj nagnjeni k izkoriščanju drugih, je pokazala ta teden objavljena ameriška raziskava, v kateri so analizirali podatke, ki so jih v zadnjih treh desetletjih pridobili od več kot 475.000 ljudi.

Ugotovitev, da so moški bolj narcistični, velja v vseh starostnih skupinah in generacijah, so sporočili raziskovalci s fakultete za menedžment Univerze Buffalo. Pri tem so opozorili, da ima narcizem oz. zagledanost vase tako slabe kot tudi dobre strani.

"Narcizem je načeloma povezan z različnimi medosebnimi motnjami, med drugim z nezmožnostjo vzdrževanja zdravih dolgoročnih odnosov, z neetičnim ravnanjem in agresijo," je povedala glavna avtorica raziskave Emily Grijalva. "A istočasno narcizem dokazano krepi samozavest, čustveno stabilnost in nagnjenost k vodenju," je pristavila.

Raziskovalci so preučili več kot 355 znanstvenih člankov, disertacij in drugih gradiv, pri tem pa analizirali razlike med spoloma pri več vidikih narcizma, kot so avtoritarnost/vodenje, samozagledanost/ekshibicionizem, občutki upravičenosti do nečesa in izkoriščanje.

Raziskovalci so ugotovili največje razlike med spoloma pri vidiku izkoriščevalnosti oz. občutkov upravičenosti do nečesa, kar namiguje na to, da so moški bolj kot ženske nagnjeni k izkoriščanju drugih in menijo, da so upravičeni do določenih privilegijev, povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Dokaj velike razlike so bile opazne tudi pri vidiku avtoritarnosti, kjer moški v primerjavi z ženskami izkazujejo večjo odločnost in željo po moči. Raziskovalci pa niso našli bistvenih razlik med ženskami in moškimi pri ekshibicionizmu, saj da sta oba spola enako nagnjena k samovšečnosti.