Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Razglasili bodo Nobelovega nagrajenca za literaturo

Deli na:
Razglasili bodo Nobelovega nagrajenca za literaturo

Foto: Reuters

V Stockholmu bodo danes razkrili ime Nobelovega nagrajenca za literaturo. Tudi letos se kot možne dobitnike nagrade omenja več avtorjev, med njimi so sirski pesnik Adonis, kenijski pisatelj Ngugi wa Thiong'o in beloruska novinarka Svetlana Aleksijevič. Kot poudarja sekretarka Švedske akademije Sara Danius, je pri izbiri edini kriterij kakovost.

Daniusova, ki je junija na mestu sekretarja akademije zamenjala Petra Englunda, bo ime Nobelovega nagrajenca letos sporočila prvič. Kot je dejala za nemško tiskovno agencijo dpa, je pomemben celoten korpus del, ne le knjiga.

Ugibanja o dobitniku Nobelove nagrade za literaturo že več let v središče postavljajo tudi ameriške pisatelje. Na spletni stavnici Ladbrokes sta se med ameriški avtorji najvišje uvrstila Philip Roth in Joyce Carol Oates.

Nobelovo nagrado za literaturo so prvič podelili leta 1901, pet let po smrti Alfreda Nobela. Čeprav jo načeloma podeljujejo vsako leto, je sedemkrat niso. Največ Nobelovih nagrad so dobili Francozi. Z območja nekdanje Jugoslavije je nagrado prejel le Ivo Andrić leta 1961.

Nobelovo nagrado za literaturo bodo dobitniku izročili 10. decembra. Letos je nagrada vredna osem milijonov švedskih kron (okoli 840.000 evrov).

Lani je Nobelovo nagrado za literaturo prejel francoski avtor Patrick Modiano.