Lauren Hunter Daman Svet24.si

Pred kamero se je ustrelila v vagino

mandarine Svet24.si

Pri nas prijavili hrvaške mandarine, ki so ...

Bryan Adams Svet24.si

Bryan Adams pozitiven – že drugič v enem mesecu!

janez jansa pl 3 Reporter.si

Je Janša sodobni Valjhun, ki skuša čim bolj ...

Necenzurirano prenos Necenzurirano

Državni HSE plačuje Snežičeve tožbe proti ...

tjaša-vrečič Njena.si

Kmetija: Tjaša razkriva svojo plat ljubezenske ...

ronaldo pink Ekipa24.si

Prosila Ronalda in DOBILA! Ameriška zvezdnica ...

Magazin

Ravnatelj SNG Drama Igor Samobor je odstopil

Deli na:
Ravnatelj SNG Drama Igor Samobor je odstopil

Igor Samobor - Foto: Marko Vavpotič

Odstopil je ravnatelj SNG Drama Igor Samobor, ki kot razlog za to odločitev po osmih letih, odkar vodi to institucijo, navaja nespoštovanje zavez glede prenove gledališke hiše. Glavne očitke je naslovil na zdajšnjega ministra za kulturo Vaska Simonitija, ki da je dosedanja dogovarjanja glede financiranja prekinil.

Ravnatelj Samobor v sporočilu za javnost navaja, da se je v osmih letih njegovega mandata na ministrstvu za kulturo zvrstilo šest ministrov, a da so kljub pogostosti menjav priprave na sanacijo Drame tekle brez prekinitev. Med letoma 2014 in 2020 so uredili predprojektno nalogo, razpisali anonimni mednarodni arhitekturni natečaj, na katerem je mednarodna komisija strokovnjakov izbrala rešitev biroja Bevk Perović arhitekti, leta 2017 so kupili prostore skladišča v Nemški hiši. Leta 2019 so z ministrstvom za kulturo podpisali triletno pogodbo o financiranju projektiranja.

"Kljub dejstvu, da smo vse zaveze in postavke pogodbe o financiranju projektiranja prenove Drame vestno realizirali, je minister Simoniti financiranje prekinil. Vsi sodelujoči od takrat delujejo pro bono, ker se zavedajo, da odlašanje prenove zgradbe lahko predstavlja tudi prekinitev delovanja SNG Drama kot gledališča. Minister je hkrati brez posveta s stroko posegel v projekt in med drugim zahteval, da se iz projekta izključi tri leta pred tem kupljene prostore Nemške hiše. V želji po nadaljevanju postopkov smo z ekipo sodelavcev na vse te samovoljne intervencije pristajali," je zapisal Samobor.

"Kljub zahtevani prilagoditvi projekta zelene luči za nadaljevanje projektiranja nismo dobili. Dobili nismo niti dovoljenja za oddajo vloge za gradbeno dovoljenje. Gradbeno dovoljenje pa je prvi pogoj za pripravo dokumentacije, ki je podlaga za vse nadaljnje postopke in tudi za izračun dejanske vrednosti investicije," je opozoril.

Ob tem Samobor še navaja, da je Simoniti zahteval revizijo projekta. "Revizija je bila opravljena, vendar rezultatov septembra zaključene revizije še vedno nimamo. Ministra sem prosil za sestanek na temo gradnje. Odgovora nisem dobil," je opomnil Samobor.

Ob tem je še zapisal, da so v osnutku novega Nacionalnega programa za kulturo zasledili spremenjeno letnico začetka prenove in nerealno oceno višine vrednosti investicije, ne da bi se snovalci posvetovali s projektno skupino. Ob tem so ministra znova prosil za sestanek, a odgovora niso prejeli."Zgradba je popolnoma iztrošena, kar dokazujejo preverbe statike in potresne varnosti. Kljub poročilom strokovnjakov za posamezna področja, ki jih redno pošiljamo na ministrstvo in ki bi zahtevala takojšnjo reakcijo, ministrstvo prenovo prelaga na nejasno prihodnost," je zapisal Samobor.

"Vsa dejanja trenutne ministrske ekipe doživljam kot nezaupnico, ki je glede na pozitivne poslovne in druge rezultate delovanja Drame nisem pričakoval in je ne morem sprejeti. V takem okolju na žalost ni mogoče delovati. Ker obstaja možnost, da odklonilni odnos ministra ni splošne, temveč osebne narave, se nepreklicno umikam s položaja ravnatelja SNG Drama Ljubljana," je še zapisal Samobor.

Ob tem je še dodal, da odhaja, ko je plan naslednje sezone narejen v vseh detajlih, zasedbe postavljene, terminski in finančni načrti oblikovani in materiali tako imenovanega poziva že oddani na ministrstvo za kulturo.

Igor Samobor je sicer član stalnega umetniškega ansambla SNG Drama Ljubljana več kot 35 let. Med vodenjem gledališča še vedno mestoma prevzema vloge v predstavah.

Samobor bo nadaljeval svoje delo kot član igralskega ansambla. STA je poslala prošnjo za odziv in pojasnila ministrstvu za kulturo.

Loading...