Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

ZDA in Kitajska zaradi spora glede Tibeta z vizumskimi omejitvami

Deli na:
ZDA in Kitajska zaradi spora glede Tibeta z vizumskimi omejitvami

Tibetanska prestolnica Lhasa - Foto: Wikipedia

ZDA in Kitajska sta zaradi spora glede Tibeta v povračilnih ukrepih uvedli omejitve pri izdajanju vizumov. Svetovni velesili imata glede Tibeta precej različna stališča, zato med njima pogosto prihaja do sporov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ameriški državni sekretar Mike Pompeo je v torek napovedal ukrepe proti več kitajskim uradnikom v okviru novega zakona, s katerim želijo pritisniti na Kitajsko, da dovoli Američanom obiskati Tibet. Obenem so pozvali k široki avtonomiji za to pretežno budistično območje.

"Na žalost Peking še vedno sistematično preprečuje ameriškim diplomatom, drugim uradnikom, novinarjem in turistom potovanja v avtonomno pokrajino Tibet in druga tibetanska območja, medtem ko uživajo predstavniki Kitajske in drugi državljani precej več dostopa v ZDA," je dejal Pompeo.

Vizumov za ZDA ne bodo več dobili predstavniki Kitajske, za katere domnevajo, da sodelujejo pri tem, da Američani nimajo dostopa do Tibeta.

Govorec kitajskega zunanjega ministrstva Zhao Lijian je izrazil nasprotovanje ameriški potezi in pozval ZDA, naj se nehajo vmešavati v kitajske notranje zadeve glede Tibeta. V odgovor na ameriško omejitev izdajanja vizumov so napovedali omejitev izdajanja vizumov "za vse predstavnike ZDA, ki se obnašajo grdo glede zadev, povezanih s Tibetom".

ZDA so pri zaostrovanju odnosov s Kitajsko že večkrat uvedle različne omejitve pri izdajanju vizumov, nedavno zaradi napadov na svobodo izražanja v Hongkongu.

Tibet je kitajska avtonomna pokrajina severno od Himalaje. Kitajske oblasti zatirajo gibanja za neodvisnost več milijonov Tibetancev in omejujejo potovanja tujcev na območje.