Revija Reporter
Slovenija

OBRAZI PODJETNOSTI: Mladi sirar Miha Škantar iz Stare Fužine

Biserka Karneža

30. sep. 2018 20:00 Osveženo: 7:29 / 01. 10. 2018

Deli na:

Miha Škantar s svojimi kozami.

Primož Lavre

O kozi Kunigundi, ki prihaja v mesto, lahko preberemo v pravljici, kakšno je resnično življenje koz, pa je mogoče izvedeti v Stari Fužini ob Bohinjskem jezeru. Tu skrbi za čredo 82 koz mladi sirar Miha Škantar.

Za zdaj je edini rejec koz z registracijo in certifikatom za predelavo kozjega mleka v Bohinju, zato ni presenetljivo, da turisti s skodelico čakajo, da jim natoči sveže mleko.

Pr' Fatu je domače ime kmetije znane in stare bohinjske družine Škantar. Kmetijo je 34-letni sirar Miha Škantar prevzel po očetu, ki ni imel več želje po kmetovanju: »Ko so doma hoteli postopno zmanjšati dejavnost, sem bil odločno proti temu.«

V tiskani izdaji in v Trafiki24 več o enem redkih kmetovalcev v Stari Fužini; o ljudeh, ki jim začne smrdeti hlev; o turistih z željo po delu; o vsakdnajem delu na kmetiji; zakaj se je namesto ovc Miha odločil za rejo koz; o čredah, ki so jih redčile strele, medvedi in volkovi; o molži ob pol štirih zjutraj; zakaj uživanje kozjega mleka zelo narašča; zakaj si Miha Škantar ne more privoščiti počitnic.