zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Pri založbi Družina izšla knjiga pogovorov z zaslužnim papežem Benediktom XVI.

Deli na:
Pri založbi Družina izšla knjiga pogovorov z zaslužnim papežem Benediktom XVI.

Foto: Bobo

Pri založbi Družina so predstavili knjigo Benedikt XVI., zadnji pogovori. Z zaslužnim papežem Benediktom XVI. se je pogovarjal nemški novinar Peter Seewald. V pogovorih, ki so potekali tik pred njegovim odstopom s papeškega položaja in po njem, se Benedikt ozira na svoje osemletno papeževanje in življenje sploh.

Kot je pojasnila Manica Ferenc iz založbe Družina, so doslej izdali že 13 knjig Josepha Ratzingerja, poznejšega papeža Benedikta XVI. Slovensko izdajo zadnjih pogovorov z njim pa predstavljajo istočasno z originalom pri nemški založbi. V slovenščino je knjigo prevedel Anton Štrukelj.

Kot je o nekdanjem papežu dejal kardinal Franc Rode, so ga v Rimu dojemali kot izjemno bistrega človeka, s temeljito izobrazbo in široko razgledanega, pa tudi nekoliko umetniškega, saj igra klavir. Osebnostno pa gre po Rodetovih besedah za ponižnega, skromnega in obzirnega človeka, ki ga je njegov dobri prijatelj Joseph Clemens označil z besedo "zart", nežen, mehak.

Ratzinger, ki izhaja iz verne bavarske družine, je bil med drugim 25 let prefekt kongregacije za nauk vere oz., kot je dejal Rode, varuh katoliške pravovernosti in morale. Kot prefekt si je pridobil tudi veliko nasprotnikov, prijel se ga je vzdevek "panzer kardinal", ki pa si ga po Rodetovih besedah nikakor ni zaslužil.

Kot je poudaril, je bil Ratzinger glede nauka in morale vedno načelen, drugače pa izredno nežen človek. Kot prefekt se je srečal tudi z vso "umazanijo" v cerkvi, kar človeka nekako zaznamuje. Rode je pri tem spomnil, da je bil Ratzinger tisti, ki je začel boj proti pedofiliji v duhovniških vrstah.

Kasneje, ko je bil že papež, se je ukvarjal tudi s primeri homoseksualnosti, pri čemer je glede t. i. gejevskega lobija v Vatikanu Rode navedel njegovo izjavo iz knjige, ko pravi, da so mu naznanili skupino gejev, ki so jo razbili. Šlo pa je za majhno skupino štirih, petih ljudi.

Po Rodetovih besedah je kot papež zelo pogumno branil katoliški nauk. Je odličen učitelj vere, ni bil pa tako uspešen vladar, je dodal Rode in izpostavil, da Benedikt XVI. tudi sam priznava, da mu odločno vladanje ne leži. Ob tem Rode še meni, da ni najbolje izbiral svojih sodelavcev.

Prepričan je, da so ob uradnih še drugi razlogi za Benediktovo odpoved papeškemu položaju. Tudi sami so lahko opazili njegovo oslabitev, a so po Rodetovem mnenju še drugi razlogi za odstop, med njimi pomanjkanje opore pri lastnih sodelavcih. "Vsaj nekateri smo imeli vtis, da je zelo osamljen človek v Vatikanu," je še povedal.

Prepričan pa je, da bo Benedikt XVI. enkrat razglašen za svetnika in da bo razglašen tudi za cerkvenega učitelja.