Hajni Blagne Dobra karma

Mlajši brat Helene Blagne že 40 let živi ...

I-rosvita pesek-pl004 Svet24.si

Morda pa je še čas za streznitev in lepše ...

ivan zidar pl Reporter.si

Vojna zakoncev Zidar (2.): Osebni stečaj Ivana ...

Janša in Pivec Svet24.si

Političarke, ki jih odnaša kljub zaupanju ...

Screenshot 2020-04-14 at 13.53.29 Necenzurirano

Ne STA, Urbanija pretaka javni denar v zasebne ...

žiga-deršek Njena.si

Žiga Deršek (MasterChef) zaročen, a se s tem ne...

pesem Njena.si

Peter Poles se vrača

Magazin

Pri Romanu Žvegliču, prvem kmetu v državi: razkazal nam je svojo kmetijo pri Sevnici

Deli na:
Pri Romanu Žvegliču, prvem kmetu v državi: razkazal nam je svojo kmetijo pri Sevnici

Roman Žveglič na svoji kmetiji v Stržišču pri Sevnici. - Foto: Primož Lavre

Romana Žvegliča je največ Slovencev spoznalo pred nekaj tedni, ko se je zoperstavil pravi instituciji Slovenske ljudske stranke in človeku, ki je bil v devetdesetih podpredsednik vlade in sinonim za borca za pravice slovenskega kmečkega življa Marjanu Podobniku. Žveglič je namreč proti Podobniku kandidiral za položaj predsednika Kmetijsko gozdarske zbornice. In bitko dobil. Sicer pa je Roman Žveglič za tiste, ki malo bolj spremljajo tako SLS, kot trud slovenskih kmetov, da bi bili bolj slišani in upoštevani, znan obraz.

Za novo številko revije Reporter pojasni marsikaj od tega ali je kmetijo posodabljal z denarjem iz razpisov do njegove vizije prihodnosti slovenskih kmetij in seveda k čemu bo stremel kot novi predsednik kmetijsko gozdarske zbornice. V Reporterju pa so zapisali tudi napake kmetijske politike iz preteklosti, ki po Žvegličevem prepričanju še danes puščajo negativne posledice pri slovenskih kmetih.


Žveglič ni ravno medijska osebnost. V javnosti se pojavlja, ko je nujno potrebno. Ob pripravi nepremičninskega zakona, ki ga je želela uvesti Alenka Bratušek in njena vlada je poudarjal, da je zakon nepošten do kmetov. Kmetje so takrat celo grozili, da bodo po vzoru francoskih kolegov odpeljali kak krog okoli parlamenta, s traktorji seveda.

Lani je večkrat poskušal pojasniti kakšno škodo delajo ljudem volkovi ki napadajo drobnico, sicer pa ga do zdaj, ko je prevzel položaj predsednika Kmetijsko-gozdarske zbornice nismo prav pogosto slišali.Če se kdo sprašuje zakaj, je odgovor povsem preprost. Roman Žveglič je kmet, skrbi za kmetijo in zemljo, ki jo je obdeloval že njegov praded. Zato smo ga obiskali tam kjer se je pravzaprav vse začelo. Na domači kmetiji.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24

Loading...