profimedia-0106600992 (1) Dobra karma

Vaš rojstni datum ima močan vpliv celo na vaše ...

brendi, vunjak Svet24.si

Letos mineva 10 let, odkar se je poslovil Dejanov ...

lucija sukovec usaj Reporter.si

Lucija Šikovec Ušaj razjezila Bojana Požarja, ...

testiranje, gospodarsko razstavišče, hitri test Svet24.si

Na hitro testiranje prihajajo tudi okuženi, ki bi...

janez-cigler-kralj Necenzurirano

Izbiro Zavoda Iskreni je potrdil Cigler Kralj ...

2Cellos-2 Njena.si

2Cellos napovedala vrnitev?

Robbie Williams Odkrito.si

Robbie Williams zbolel za korono

Magazin

Premier Janša napisal besedilo za domoljubno rock pesem, v videu pa med lepotami Slovenije uzremo tudi Rovinj

Deli na:
Premier Janša napisal besedilo za domoljubno rock pesem, v videu pa med lepotami Slovenije uzremo tudi Rovinj

Podoba Rovinja v pesmi Najlepša si, za katero je besedilo napisal Janez Janša. - Foto: Youtube

Predsednik vlade Janez Janša naj bi že pred nekaj leti napisal hvalnico Sloveniji z naslovom Najlepša si in jo v dneh, ki jih zaznamuje borba z novim koronavirusom, v obliki rock pesmi, ki jo izvajata Korado & Boško z Domoljubnim bendom, poklonil domovini v času preizkušnje. Videoposnetek pesmi prikazuje opevane lepote Slovenije, mednje pa se, namerno ali ne, prikrade tudi podoba hrvaškega Rovinja.

Pesem Najlepša si, ki jo je na youtubeu objavil avtor glasbe Boštjan Cerar, je včeraj na svojem twitter profilu objavil tudi premier Janša. Poleg številnih Slovencev pa so jo precej hitro opazili tudi Hrvati. Poleg podobnosti s Thompsonovimi skladbami so med besedilom "ta domovina moja, to je vrt sveta” presenečeni ugledali podobo hrvaškega Rovinja.

Kot je za Večernji list pojasnil avtor glasbe Boštjan Cerar, z glasbeniki, ki izvajajo pesem, niso sodelovali pri produkciji videospota, temveč naj bi ga, tako Cerar, posnela »članica Janšine stranke«.

Dejal je še, da iz tega ni treba delati preveč hrupa in da bi morali biti sedaj vsi ljudje, tudi Slovenci in Hrvati, združeni v skupnem boju proti koronavirusu.

Kot avtorica videa je sicer na posnetku navedena Natalija Filipovič.

So pa Hrvati poleg podobe Rovinja v pesmi zaznali tudi podobnost z nekaterimi hrvaškimi domoljubnimi skladbami. Kot navajajo v Večernjem listu, pesem Najlepša si po refrenu spominja na hrvaško pesem Moja domovina, po konceptu naštevanja različnih krajev države pa na Thompsonovo Lijepa li si.

Cerar je hrvaškemu časopisu med drugim zaupal, da je besedilo za pesem res napisal slovenski premier pred kašnimi petimi ali šestimi leti, a ga je obdržal zase. Zdaj pa naj bi končno napočil pravi čas, da ga deli z drugimi.

»Ko sem dobil besedilo, sem naredil demo aranžma v stilu balade, toda Janez je rekel, da bi rad imel rock različico v stilu Thompsona, ker mu je Thompson všeč.«

Cerar je na to, da so ljudje v pesmi prepoznali podobnost s Thompsonom, ponosen. »Spoštujem Hrvate, spoštujem vaše domoljubje, tega pri nas ni toliko in to pogrešamo,« je še dejal.

Loading...