901596_f168_dragonja_promet02t Svet24.si

Poklukar nakazal, da obmejnih muk junija letos še...

toplotna črpalka1 Svet24.si

Obljubljal toplotne črpalke, vzel pa le denar

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

jansa orban fb1 Reporter.si

Janša nima ugleda v Bruslju, on seže le do ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

Nina (Melani Mekicar) Njena.si

Melani Mekicar razkrila, kdaj in kje je spoznala ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Kazenska ovadba za Josipo Lisac, njena izvedba hrvaške himne buri duhove

Deli na:
Kazenska ovadba za Josipo Lisac, njena izvedba hrvaške  himne buri duhove

Josipa Lisac na predsedniški inavguraciji - Foto: youtube/posnetek zaslona

Hrvaška pevka Josipa Lisac je znana po samosvojih interpretacijah pesmi, a način, kako je na predsedniški inavguraciji odpela hrvaško himno, je tako razburil Boška Županovića, da jo je kazensko ovadil. Županović, pravnik iz Opatije, je med drugim tudi športni direktor FC Koper.

Državna himna, ki jo je na inavguraciji novega hrvaškega predsednika Zorana Milanovića odpela Josipa Lisac, je v hipu postala tudi predmet številnih spletnih komentarjev in norčevanj. O kazenski ovadbi pevke zaradi odpete himne poročajo tudi tuji mediji.

70-letna Josipa Lisac je sicer tudi dobitnica letošnje hrvaške glasbene nagrade porin za življenjsko delo. Na glasbeni sceni že več kot pol stoletja in je doslej prejela 22 nagrad porin v različnih kategorijah. Njen glasbeni izraz zaznamujejo različni glasbeni slogi, izstopa pa zaradi specifične barve glasu od kontraalta do soprana, izjemnih interpretacij, kot tudi zaradi izdelane odrske podobe, piše v utemeljitvi letošnjih nagrad za življenjsko delo.

Pevsko kariero je priljubljena hrvaška glasbenica začela kot desetletnica v otroškem zboru zagrebške radiotelevizije, potem pa je pela v skupinah O'Hara in Zlatni akordi. Med svojim prvim festivalskim nastopom v Opatiji je povzročila pravo senzacijo v širšem občinstvu ter napovedala prihod enkratne glasbenice, ki bo zbujala interes javnosti in razvijala svoj originalen slog glasbenega izražanja.

Na glasbeno kariero Josipe Lisac je močno vplivala ljubezenska zveza z znanim hrvaškim rokovskim pevcem in skladateljem Karlom Metikošem, ki je s svojimi izkušnjami in avtorsko osebnostjo oblikoval Josipo Lisac kot umetnico in žensko, navajajo podeljevalci porinov. Njun prvi skupni album Dnevnik jedne ljubavi iz leta 1973 je do danes eden najboljših konceptualnih rokovskih izdelkov hrvaške diskografije in je bil leta 2015 nagrajen s porinom za antologijsko delo v hrvaški glasbi. Tudi zadnji album hrvaške glasbene zvezdnice, Josipa Lisac from Croatia Records Studio, iz leta 2018, je bil nagrajen s tremi porini.