stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Portugalci prvi finalisti Eura 2016: odločile tri divje minute z dvema zadetkoma

Deli na:
Portugalci prvi finalisti Eura 2016: odločile tri divje minute z dvema zadetkoma

Foto: Getty Images

Portugalska nogometna reprezentanca se je uvrstila v veliki finale evropskega prvenstva v Franciji, potem ko je v današnji prvi polfinalni tekmi v Lyonu premagala Wales z 2:0 (0:0).

* Stadion Lyon, gledalcev 58.000, sodniki: Eriksson, Klasenius, Wärnmark (vsi Švedska).
* Strelca: 1:0 Ronaldo (50.), 2:0 Nani (53.).
* Portugalska: Patricio, Soares, Alves, Fonte, Guerreiro, Joao Mario, Pereira, Sanches (od 74. Gomes), A. Silva (od 79. Moutinho), Nani (od 86. Quaresma), Ronaldo.
* Wales: Hennessey, Chester, A. Williams, Collins (od 66. Williams), Gunter, Allen, Ledley (od 58. Vokes), King, Taylor, Bale, Robson-Kanu (od 63. Church).
* Rumeni kartoni: Alves, Ronaldo; Allen, Chester, Bale.
* Rdeči karton: /.

Portugalska se je drugič v svoji zgodovini uvrstila v veliki finale evropskega prvenstva. Pred dvanajstimi leti je na domačem sklepnem turnirju prejela pravo zaušnico in na veliko razočaranje svojih privržencev izgubila finalno tekmo proti Grčiji z 0:1, na polfinalih obračunih v Franciji leta 1984, na Nizozemskem in v Belgiji leta 2000 ter na Poljskem in v Ukrajini leta 2012 pa je ostala praznih rok v polfinalu.

V današnjem dvoboju v Lyonu se je vendarle vse izšlo po njenih željah, na kolena je položila Wales, pravi hit letošnjega sklepnega turnirja v Franciji, ki se je v svojem premiernem nastopu na evropskem prvenstvu prebil kar do polfinala. Izbrance portugalskega selektorja Fernanda Santosa v nedeljskem finalu na stadionu Saint-Denis čakajo zmagovalci četrtkovega dvoboja med svetovnimi prvaki Nemci in gostitelji Francozi, ki se bo v Marseillu pričel ob 21. uri.

Portugalska je prvič na letošnjem prvenstvu slavila po rednem delu. V skupinskem delu tekmovanja je trikrat remizirala: z Islandijo se je razšla 1:1, z Avstrijo brez golov, z Madžarsko je igrala 3:3. V osmini finala je odpor Hrvaške strla šele v izdihljajih 30-minutnega podaljška, Poljske pa po izvajanju 11-metrovk.

Portugalci in Valižani so polfinalni dvoboj začeli nekoliko oslabljeni, prvi so pogrešali poškodovanega stebra obrambe Pepeja, drugi pa "porumenelega" ideologa igre Aarona Ramseyja. Oboji so zavoljo velikega vložka dvoboj vzeli zelo previdno, v uvodnih dvajsetih minutah je le redkokdaj završalo pred vratarjema Ruiom Patriciom in Wayneom Hennesseyjem.

Med 23. in 25. minuto so Valižani izpeljali dva bliskovita nasprotna napada, najprej je Gareth Bale z 22 metrov sprožil močan strel po sredini, ki Patriciu ni povzročil nobenih težav, v drugi akciji pa je Jose Fonte pravočasno izbil žogo v kot po predložku Hala Robsona-Kanuja na Andyja Kinga. Do konca prvega polčasa se podoba na igrišču ni bistveno spremenila, obe obrambi sta bili izjemno disciplinirani, prva moža - Cristiano Ronaldo pri Portugalcih in Bale pri Valižanih - pa pod nadzorom. V izdihljajih prvega dela se je v obrambi Walesa vendarle pojavila manjša razpoka, po predložku Adriana Silve z leve strani pa je Ronaldo z glavo streljal mimo vrat.

V začetku drugega polčasa so si Portugalci vendarle priigrali neulovljivo prednost pred Otočani ter med 50. in 53. minuto dosegli dva gola. Najprej je po kotu z leve strani Ronaldo po nebeškem skoku z glavo premagal Hennesseyja in se na vrhu strelcev izenačil s Francozom Michelom Platinijem (oba sta dosegla po devet golov). Le tri minute kasneje je valižanski vratar znova kapituliral: po kombinirani portugalski akciji je Ronaldo z 20 metrov sprožil močan strel, Nani pa je njegov strel preusmeril in povišal na 2:0.

Valižani so v nadaljevanju v želji po preobratu zaigrali bolj odprto, tega pa so se nogometaši s Pirenejskega polotoka zelo razveselili in bili v nadaljevanju zelo nevarni. Najprej je bilo pred vrati Walesa vroče po prostem strelu Ronalda v 63. minuti, dve minuti kasneje pa je poskus Joaa Maria po slabem posredovanju Hennesseyja končal mimo vrat. V bliskovitem nasprotnem napadu bi obetavni Renato Sanches v 73. minuti lahko povišal na 3:0, a je bil preveč sebičen in nato še netočen, pet minut kasneje pa je Hennessey z veliki težavami ukrotil strel Danila. V 86. minuti je Ronaldo v bliskovitem nasprotnem napadu že obšel valižanskega vratarja, a zadel le zunanji del mreže in ostalo je pri 2:0.