polna luna Dobra karma

Pred polno luno in luninim mrkom nam bo marsikaj ...

HUAWEI_P40_0021 Svet24.si

Pet razlogov, zakaj izbrati Huawei P40 lite

Cynthia Black Svet24.si

Babico davnega leta 2004 shranila v zamrzovalnik ...

jelko kacin Svet24.si

Jelko Kacin po zmedi, ali je nošenje mask v ...

vila boštjan Necenzurirano

Obtoženi v aferi TEŠ6 skrili vile pred državo

jelena karleuša Odkrito.si

Ljubil naj bi jo znan turški igralec!

Patricija Lovenjak (1) Njena.si

Ljubezen po domače: Patricija povsem drugačna

Magazin

Pol stoletja Woodstocka: ostala je vsaj glasba

Deli na:
Pol stoletja Woodstocka: ostala je vsaj glasba

Festival Woodstock leta 1969. - Foto: Profimedia

Med 16. in 18. avgustom, skoraj natanko 50 let po Woodstocku, so v ZDA načrtovali festival v spomin na druženje skoraj pol milijona ljudi na travniku Bethel pri New Yorku, a se organizatorjem ni posrečilo. Ostaja pa vrsta spominov na dogodek, ki se je v zgodovino zapisal kot eden od koncertnih mejnikov, tudi v glasbi sami.

50 let po Woodstocku brez Woodstocka

Prireditelji Woodstocka 50, s katerim so nameravali proslaviti pol stoletja od znamenitega rock festivala v letu, ki si ga je človeštvo zapomnilo tudi po prvem koraku na Luni, so festival dokončno odpovedali konec julija. Da je njegova realizacija vprašljiva, je že pred tem pokazal spor na sodišču z bivšim financerjem, ki je javnosti sporočil, da umika sredstva, saj dvomi v kakovost izvedbe.

Sanje o festivalu so organizatorjem odnesle težave pri iskanju primerne lokacije in vseh potrebnih dovoljenj ter nazadnje odpovedi nastopajočih, zato so sporočili, da je "preprosto zmanjkalo časa", kot je besede Michaela Langa, enega od organizatorjev Woodstocka 50 in tudi gonilnih sil festivala leta 1969, povzel New York Times. Končna lokacija je sicer bila Columbia v ameriški zvezni državi Maryland.

Po poročanju istega vira so bili nastopajoči plačani vnaprej. Za rezervacijo glasbenikov izvirnega Woodstocka so prispevali 32 milijonov dolarjev. Med glasbenimi veterani, ki bi po vseh teh letih ponovno stali na odru, so bili napovedani Santana, John Fogerty, Country Joe McDonald in Canned Heat, tem pa bi se pridružili raperji Jay-Z, Chance the Rapper, Common, rockerji The Black Keys, kantavtorica Janelle Monae, folk rock trubadurka Brandi Carlile in številni drugi, skupaj kakšnih 80 nastopajočih.

Prav 74-letni Fogerty, frontman legendarnih Creedence Clearwater Revival (CCR), je bil eden tistih, ki so najavljali jubilejni dogodek: "Pridružite se mi na 50-letnem potovanju na Woodstocku 50! Tam sem bil pred 50 leti v letu 1969 in zdaj se bom vrnil, da proslavim tri dni miru, ljubezni in glasbe," je marca zapisal na Twitterju.

Fogerty vseeno na prizorišču, pa tudi Santana in Ringo Starr

Njegova napoved se ni uresničila, morda pa bo spomine na legendarno druženje otrok cvetja delil v Centru za umetnosti Bethel Woods, kjer ima 18. avgusta napovedan koncert. Vtise z Woodstocka je namreč kmalu po njem zlil v eno najbolj prepoznavnih pesmi CCR Who'll Stop The Rain.V muzeju in centru za umetnosti, ki sta zrasla blizu festivalskega prizorišča, so namreč za obletnico pripravili niz dogodkov, od dokumentarca Michaela Wadleigha Woodstock: 3 dni miru in glasbe: režiserjeva različica iz leta 1970, do koncertov, na katerih bosta nastopila še Santana in Ringo Starr, bobnar nekdanjih The Beatles, ene od tistih slavnih skupin, ki so povabilo za Woodstock zavrnile. Pridružil se mu bo Edgar Winter, ki se bo v Bethel vrnil prvič po 50 letih, ko je v njem koncertiral skupaj z bratom Johnnyjem Wintrom.

Na ta način nameravajo, kot so zapisali, pozdraviti vse, ki želijo obiskati zgodovinsko prizorišče in muzej ter slišati glasbo tam, kjer se je pisala njena zgodovina. Obenem ponujajo razmislek o zapuščini te lokacije oziroma kmetije, ki jo je Max Yasgur odstopil takratni mladini, da je kljub dežju in blatu s svojimi utopičnimi ideali vztrajala ob rock and rollu, ki je bil tedaj prav tako še mlad. Danes je Woodstock po poročanju francoske tiskovne agencije AFP še en mit, simbol upanja, ki je nastal v burnih 60. letih prejšnjega stoletja, polnega nemirov med divjanjem vietnamske vojne.

Velika glasbena zapuščina

Za dolgoletnega glasbenega urednika na Radiu Slovenija Dragana Buliča je bil Woodstock "koncert ne samo glasbe, ampak tudi trave in neviht, ker je bil dostikrat prekinjen in se je narava malce pohecala z nastopajočimi in vsemi drugimi. Ampak ko danes gledaš vsa ta imena, ki so tam nastopila, si rečeš, ali je to možno, kakšna zgodovina, kakšna imena, koliko jih tudi ni več med nami."

Na tridnevnem festivalu, ki je obveljal za višek hipijevske subkulture, so med drugim nastopili tudi Joan Baez, Janis Joplin, Joe Cocker, Ravi Shankar, skupine The Band, The Grateful Dead, Jefferson Airplane, The Who, Crosby, Stills, Nash & Young, Canned Heat in Ten Years After. Vseeno je bilo pa precej tudi takih, ki so prejeli povabilo, a niso prišli, denimo The Beatles, The Doors, Led Zeppelin, Jethro Tull, The Rolling Stones.

"Kot sem prišel do podatka, je nekatere odbil tudi honorar. Ko so izvedeli, kdo bo imel največ in koliko bodo dobili sami, so morda rekli, zakaj bi se trudili, koncert je tako ali tako brez vstopnine. Če imam prav zapisan podatek, so Santana takrat igrali samo za 750 dolarjev, največ pa je dobil Jimi Hendrix, in sicer 18.000 dolarjev," je za STA povedal Bulič.

"Res pa je, da so vsi, ki so tam nastopili, na račun tega lahko potem naredili kariero, še posebej po tistem, ko se je predvajal film in so izšle plošče. Nekateri, ki niso bili uvrščeni na filmsko verzijo, pa so rekli, koliko nastopov so izgubili v Ameriki," je še povedal Bulič. Tudi zapuščina samega Woodstocka ni majhna: šest filmov, 12 albumov in več kot deset knjig.

loading...
Loading...