Huda Kattan 3 Odkrito.si

Zelo huda podjetnica

horoskop_napoved Svet24.si

Horoskop za petek, 19. julija

piknik Petisvet.si

ZA VSAK ASTROLOŠKI ZNAK JE IDEALEN PIKNIK ...

ypj, kurdinja, sirija, Svet24.si

Ko pride vojna k tebi, moraš biti pripravljen

MANCA ŠPIK IN EROSI (5 of 7) Svet24.si

Manca Špik: "Naježila se mi je koža in zajokala...

POSKOCNI MUZIKANTI Njena.si

Priljubljeni slovenski glasbenik se je razveselil ...

hafnerji Njena.si

Hafnerji še niso spoznali male Tine

Slovenija

I. Štuhec: Da se grozote totalitarizma ne bi nikoli več ponovile

Deli na:
I. Štuhec: Da se grozote totalitarizma ne bi nikoli več ponovile

Foto: Primož Lavre

Pred dnevom spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov, ki ga bomo obeležili v četrtek, je nadškof metropolit Stanislav Zore v ljubljanski stolnici daroval mašo za žrtve, moralni teolog Ivan Štuhec pa je v nagovoru pozval k ohranjanju spomina, da se grozote totalitarizma ne bi nikoli več ponovile.

V nagovoru po maši je Štuhec izpostavil, da je sleherno povojno obdobje nabito s čustvi, ranami in predsodki, ustvarjajo pa se tudi namerne ali nenamerne ideološke zgodbe, s katerimi vsaka stran opravičuje svoje dejanja. "Še vedno se odkrivajo nova dejstva, ki v marsičem zmagovito interpretacijo postavljajo pod vprašaj," je dejal.

Pogosto uporabljena fraza, da zgodovino pišejo zmagovalci, po njegovih besedah prav tako vnaša nesporazume v interpretacijo zgodovine. "Zmagovalci, pijani od oblasti, so s perspektive človekovega dostojanstva lahko hujši kršitelji le-tega, kakor pa so bili poraženci, dokler so ti imeli moč in oblast," je dejal.

Nekaj besed je Štuhec namenil tudi moderni Evropi in evropski skupnosti. "Če smo v devetdesetih letih bili prepričani, da Zahodna Evropa ve, kaj se ruši z berlinskim zidom in za kaj je takrat šlo, smo danes lahko prepričani, da ne razumejo ali nočejo razumeti, da so ostanki komunističnega totalitarizma v bivših komunističnih državah veliko bolj navzoči in v revitalizaciji kakor pa fašizem in nacionalsocializem v Italiji ali Nemčiji," je dejal. Kdor si pred tem zatiska oči, dela po njegovih besedah nezadržno v prid razgradnji EU in vrnitvi totalitarizmov.Pozval je tudi k nenehnemu opominjanju po ohranjanju spomina, da se množična grozodejstva ne bi nikoli več ponovila.

Študijski center za narodno spravo je pred dnevom spomina na žrtve totalitarnih režimov, ki ga je leta 2009 razglasil Evropski parlament, danes odprl tudi razstavo Skozi čas preizkušenj v zaporniških celicah, pred spominski obeležji v Ljubljani pa so položili cvetje.

Poleg Študijskega centra za narodno spravo so pri pripravi dogodkov sodelovali še Vojaški vikariat Slovenske vojske in Stolna župnija sv. Nikolaja Ljubljana.

Loading...