Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Poklon Cankarju ob rojstnem dnevu

Deli na:
Poklon Cankarju ob rojstnem dnevu

Ob 10. maju, rojstnem dnevu pisatelja in dramatika Ivana Cankarja, bodo številni dogodki oživili zavest o pomenu in aktualnosti njegove umetniške besede in kritične misli. Še posebej pestro bo dogajanje v pisateljevi rojstni Vrhniki v okviru Cankarjevih dnevov. Umetniku se bodo poklonili tudi v Celju in Ljubljani.

Cankar se je rodil 10. maja 1876 na Klancu 1 na Vrhniki v leseni, s slamo kriti koči, kjer danes stoji Cankarjeva spominska hiša. Ta bo ob literatovem rojstnem dnevu med 9. in 18. uro ponovno odprta za obiskovalce. Pred spominsko hišo bodo ob 9. uri krenili tudi na pot pisateljeve mladosti, na sprehod po Vrhniki in točkah, ki so bile pomembne za Cankarja in njegovo družino.

V počastitev občinskega praznika bo potekal balinarski turnir ter slavnostna akademija s podelitvijo priznanj in literarno-glasbenim večerom Skozi življenje Ivana Cankarja, ki ga velikemu mojstru besede posveča Tretji program Radia Slovenije - program Ars v sodelovanju z občino Vrhnika in Zavodom Ivana Cankarja. Umetniški večer s slavnostno akademijo se bo v Cankarjevem domu na Vrhniki pričel ob 20. uri.

Ob praznovanju obletnice Cankarjevega rojstva ob razstavi Moja Ljubljanica organizirajo dve tematski vodenji, ki bosta podrobneje orisali zgodovino Vrhnike s poudarkom na Cankarjevem času. Teme, ki se jih bodo dotaknili, so razslojevanje prebivalstva v 19. stoletju, razvoj kraja in urbanizacija, gospodarstvo ter nove prometne poti, ki so bistveno vplivale na potek dogodkov.

Cankarjevi dnevi že od 17. aprila potekajo v Celju v organizaciji Fit media in Društva slovenskih pisateljev. Vrhunec dogajanja bo dan pred Cankarjevim rojstnim dnevom, ko se bo v Celju zbralo nekaj uglednih slovenskih pesnikov in pisateljev, ki bodo dopoldne ob kostumiranih Cankarjevih dramskih likih sodelovali na literarno-glasbenem recitalu Narod si bo pisal sodbo sam na Krekovem trgu. Pozneje se bodo odpravili na celjske šole, popoldne pa bodo znova recitirali na zvezdi v središču mesta.


V sklopu Festivala Cankar o Cankarju Cankarjev dom 10. maja ob 12.30 pri Cankarjevem spomeniku na ploščadi Trga republike pripravlja dogodek Poklon umetniku. Uvedla ga bo generalna direktorica CD Uršula Cetinski s svojim nagovorom, nadaljeval Marko Mandić z odlomkom iz drame Hlapci in sklenil APZ Tone Tomšič s pesmima Knez Marko in Očenaš hlapca Jerneja.

Ob 19. uri bodo v Štihovi dvorani CD koncertno uprizorili Cankarjeva pisma Anici Lušinovi, ki so bila na oder prvič postavljena 16. junija 1976. "Razkrila nam bodo pisateljevo zagledanost v literarno poslanstvo in dvom, da je veliki umetnik sploh sposoben ljubiti kaj drugega kot svojo sladko muko z imenom Literatura," so zapisali v CD. Avtor dramskega besedila, režiser in dramaturg koncertne uprizoritve z naslovom Iz lepih časov (1898-1907) je Ivo Svetina.

Cankarjevo razmerje do žensk in erotike je bilo v njegovem odraslem življenju precej živahno in zapleteno. Uprizoritev Cankarjevih pisem Anici Lušinovi bosta zato pospremili dve predavanji. Peter Kolšek, ki se v zadnjem času precej posveča raziskovanju "neznanega Cankarja", bo 9. maja predaval o ženskah, ki so ga vznemirjale, Svetlana Slapšak pa bo 11. maja prek Cankarjevih del odstirala njegov zapleteni erotični svet.

Zamudniki bodo pred Cankarjevim rojstnim dnem lahko ujeli še zadnje ponovitve Pohujšanja v dolini šentflorjanski v tej sezoni - 7., 8., in 9. maja. Predstavo je po Cankarjevem istoimenskem dramskem delu iz leta 1907 na oder postavil režiser Eduard Miler, besedilo znamenite farse o slovenskem svetohlinstvu pa je priredila dramaturginja Žanina Mirčevska.

Gre za pomemben gledališki projekt, pri katerem so moči združili CD, ljubljanska Drama in Mestno gledališče ljubljansko, ustvarili pa so ga v Cankarjevem letu, ko zaznamujemo 100. obletnico njegove smrti - zaradi posledic padca po stopnicah in okužbe s pljučnico je namreč umrl 11. decembra leta 1918.