stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Na dražbi tudi Elvisova pištola Magnum 357

Deli na:
Na dražbi tudi Elvisova pištola Magnum 357

Foto: Arhiv Reporterja

Na posestvu Elvisa Presleyja Graceland bodo 13. avgusta na dražbi ponudili skoraj 200 predmetov kralja rock'n'rolla. Med njimi bodo kitara, na katero je Presley igral v 50. in 60. letih minulega stoletja, rojstni list, kreditna kartica American Express, zanj skrojena karate obleka in pištola Magnum 357.

Kitaro je Presleyju podarila takratna kuharica na posestvu Nancy Rooks. Kitaro znamke Gibson, ki je bila prej v lasti njenega moža, je Presley nato vrnil kot darilo. Za kitaro, ki je zamenjala že več lastnikov, si na dražbi obetajo med 20.000 in 30.000 dolarjev.

Med zanimivejšimi predmeti je po pisanju glasbene revije Rolling Stone tudi rojstni list oziroma dokument o Presleyjevem rojstvu, ki ga je spisal takratni lokalni zdravnik Robert Hun. Na njem je zabeležena tudi smrt pevčevega dvojčka. Za dokument nameravajo iztržiti okoli 100.000 dolarjev.

Elvis Presley se je rodil v majhnem mestu Tupelo v državi Misisipi, družina se je pozneje preselila v Memphis, kjer je končal šolo za električarja. V zanimanju za blues in gospel je igral kitaro in pel, dokler ga ni opazil lastnik založbe Sun Records Sam Phillips. Svojo prvo skladbo That's All Right Mama je posnel leta 1954, prvi večji uspeh pa doživel s skladbo Heartbreak Hotel, ki je bila v prvem tednu prodana v 1,5 milijona izvodih.

Na glasbenih lestvicah je kraljeval s številnimi hiti, mladim se je zdela privlačna tudi njegova samosvoja podoba. Njegova slava je še zrasla, ko je postal še filmska senzacija. Leta 1958 je bil za dve leti vpoklican v služenje vojaščine v Nemčijo. Poročil se je Priscillo Beaulieu.

S pojavom Beatlov je šel rock'n'roll svojo pot, Elvis se je začel umikati v samoto. Njegovo zdravstveno stanje se je začelo slabšati. Osebni stražarji so ga našli mrtvega v njegovi kopalnici v Gracelandu 16. avgusta 1977. Po uradnih različici je umrl za posledicami srčnega napada, ki ga je spodbudilo dolgoletno uživanje pomirjeval in amfetaminov.