Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Peter Prevc v Engelbergu drugi: zdaj prihaja novoletna turrneja!

Deli na:
Peter Prevc v Engelbergu drugi: zdaj prihaja novoletna turrneja!

Foto: Reuters

Ryoyu Kobayashi je zmagovalec zadnjega svetovnega pokala v smučarskih skokih pred začetkom 68. novoletne turneje. Japonec je v Engelbergu vnovič oblekel tudi rumeno majico vodilnega. Slovenski junak generalke za štiri skakalnice je Peter Prevc, ki je tudi po finalni seriji zadržal drugo mesto s polovice tekme in pričakal prve stopničke to zimo.

Kobayashi, ki bo na bližnji novoletni turneji branil zlatega orla, ki ga je šele kot tretji skakalec v zgodovini osvojil s pokrom zmag, je pravočasno našel lansko šampionsko formo. Po drugi zmagi to zimo, skupno pa 15. v karieri, se v nemški Oberstdorf odpravlja v rumeni majici vodilnega skakalca.

Nekdanji zmagovalec novoletne turneje Avstrijec Stefan Kraft je rumeno majico nosil le en dan, a jo je kljub temu srečno odnesel. Po padcu pri pristanku je glavni avstrijski adut za novoletno turnejo zdrsnil na končno 18. mesto, a vse kaže, da padec ni pustil resnejših posledic.

Na generalki za novoletno turnejo je blestel slovenski šampion Peter Prevc, ki je bil na dobri poti do stopničk to zimo že v Ruki, a je po naknadni diskvalifikaciji zaradi neustreznega dresa ostal brez uvrstitve na zmagovalni oder. Vseskozi je poudarjal, da je treba biti potrpežljiv in še naprej trdo delati, pa bodo ob dobrih skokih prišli tudi uspehi.

Po precej mukotrpni lanski sezoni in dolgotrajnem okrevanju po poškodbi je v novi zimi spet prevzel vlogo prve violine slovenske reprezentance, za dobro popotnico na novoletno turnejo, ki jo je osvojil v šampionski sezoni 2015/16, pa je le prišel do 54. stopničk v karieri.

"Danes sem zelo srečen. Na tekmi mi je uspelo prikazati dobre skoke. S tem sem dokazal to, kar sem govoril že nekaj časa, da se lahko povzpnem na stopničke," je po velikem uspehu dejal Prevc in dodal: "Predvsem sem vesel, da so se točkovni pribitki tokrat sešteli v mojo korist."


Poleg Petra Prevca so v finalu, ki je minil v spremenljivih razmerah, nastopili še štirje Slovenci. Anže Lanišek je končal na 14. mestu, Rok Justin je bil 16., Domen Prevc 19. in Tilen Bartol 30.

Lanišek, ki je sezono začel s stopničkami v Wisli in Ruki, nato pa v nadaljevanju rezultatsko padal, je zadovoljen, da se krivulja spet obrača navzgor. "Z današnjo tekmo sem zadovoljen bolj tako - tako. To niso slabi skoki, niso bili pa ravno najboljši. Na državnem prvenstvu v Planici ta teden sem skakal bolje. A krivulja se počasi znova vzpenja," je razmišljal Lanišek, ki je v svetovnem pokalu skupno na osmem mestu, mesto za Petrom Prevcem.

Na generalki za novoletno turnejo sta brez finala ostala Anže Semenič na 53. ter lansko zimo najboljši Slovenec Timi Zajc na 57. mestu.

Že pred prvo serijo je žirija tekmovanja danes zaradi težavnih vremenskih razmer odpovedala kvalifikacije po 17 nastopih, tako da je v prvi seriji nastopilo vseh 63 skakalcev na startnem seznamu.

"Čestitke Petru za zaslužene prve stopničke letos. V prvi seriji je opravil res odličen skok v zelo težkih vetrovnih razmerah, tudi v drugo je prikazal zelo dober skok in osvojil izjemno drugo mesto. Tudi preostali fanti so dobro opravili svojo nalogo, Anže, Rok s svojim najboljšim dosežkom v svetovnem pokalu, dobro je skakal tudi Domen, čestitke tudi Tilnu za uvrstitev v finale," je nastope svojih varovancev ocenil selektor Gorazd Bertoncelj.

Naslednja tekma najvišje ravni bo že uvod v prvi vrhunec sezone, novoletno turnejo štirih skakalnic, ki se bo s kvalifikacijami v Oberstdorfu začela 28. decembra.