Revija Reporter
Magazin

Parazit za zgodovino: prvi tujejezični film z najprestižnejšim oskarjem

STA

10. feb. 2020 15:58 Osveženo: 16:02 / 10. 2. 2020

Deli na:

Parazit

arhiv filma

Film Parazit južnokorejskega režiserja Boonga Joon-hoja, ki mu je ameriška filmska akademija namenila štiri oskarje, tudi za najboljši film, po mnenju mnogih piše filmsko zgodovino. Zlat kipec za najboljši film je v Južni Koreji izzval številne odzive na družbenih omrežjih, oglasil se je tudi južnokorejski predsednik Moon Jae-in.

Kot je predsednik Moon Jae-in zapisal na Twitterju, se je film Parazit "z edinstveno korejsko zgodbo dotaknil src ljudi po vsem svetu". Obenem je izrekel zahvalo režiserju, igralcem in ekipi filma ter zagotovil, da bo vlada v prihodnje podpirala filmsko industrijo, "da bodo lahko ustvarjalci popolnoma sprostili svojo domišljijo ter osvobojeni skrbi ustvarjali filme".

Ameriška akademija filmskih umetnosti in znanosti je na 92. podelitvi nagrad oskar presenetila in s Parzitom za najboljšega prvič v zgodovini razglasila tujejezični film. Bong Joon-ho je prejel še oskarja za režijo, Parazit je osvojil oskarja za najboljši izvirni scenarij (Bong Joon-ho, Han Jin-won), ter tako postal tudi prvi azijski film, ki je bil nagrajen v tej kategoriji. Po pričakovanjih pa je bil Parazit nagrajen tudi kot najboljši mednarodni film.

Oskarja za najboljši film osvojil Parazit

Profimedia

"To je izjemna čast. Občutek imam, kot da se bom zbudil in ugotovil, da so vse samo sanje. Vse se zdi zelo nadrealistično," je novinarjem v zaodrju povedal režiser Bong Joon-ho in noč opisal kot "noro". "Po zmagi v kategoriji najboljši mednarodni film sem mislil, da sem za danes opravil, in sem se hotel že sprostiti," je njegove besede povzela francoska tiskovna agencija AFP.

Bong Joon-ho se je na odru tudi poklonil Martinu Scorseseju, ki ga je označil za svojega vzornika in ki je tokrat s filmom Irec domov odšel praznih rok. Še večji šok pa je po pisanju francoske tiskovne agencije AFP bil, da je Parazit v tekmi za najboljši film premagal film 1917 Sama Mendesa, ki je veljal za favorita.

Potem, ko je Parazit že osvojil oskarje za najboljši mednarodni film, najboljši izvirni scenarij in najboljšo režijo, je koproducentka Parazita Kwak Sin Ae povedala: "Priča smo prelomnemu trenutku v filmski zgodovini."

Oskarja za najboljši film osvojil Parazit

Profimedia

Tudi korejski spletni dnevnik Joong Ang Ilbo je poročal, da Parazit z oskarjem za najboljši film piše zgodovino, ameriški veleposlanik v Južni Koreji Harry Harris pa je na Twitterju čestital režiserju in njegovi ekipi.

"Bilo je nepričakovano," je za rusko tiskovno agencijo Tass povedal predsednik ruskega združenja filmskih kritikov Kiril Razlogov. Po njegovih besedah zlat kipec za najboljši film Parazitu tudi priča o tem, da hollywoodska filmska industrija, ki predlaga vse filme velikih studiev in le redko delo neodvisnega studia, doživlja krizo. Ob tem je dodal, da mu je bila odločitev ameriške filmske akademije resnično všeč.

Menil pa je, da je ostalim nominirancem za zmago manjkalo "inovativnosti in izvirnosti", pa čeprav so bili posneti "v skladu s formulami, ki prinašajo uspeh". Obenem je menil, da je bila letošnja podelitev nagrad izjema, in da bo "kmalu spet vse tako, kot je bilo prej".

Sicer pa je šlo po njegovih besedah za nevaren trenutek, ki je zamajal utrjeno prepričanje, da morajo biti filmi za mednaroden uspeh posneti v angleškem jeziku. Parazit po njegovih besedah priča o tem, da ni angleščina tista, ki je pomembna, ampak sta to talent in izvirnost, je njegove besede še povzela agencija Tass.