Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Panika v ligi NBA: zaradi Hongkonga so ogrožene kitajske milijarde

Deli na:
Panika v ligi NBA: zaradi Hongkonga so ogrožene kitajske milijarde

Košarkar Rocketsov James Harden. - Foto: Reuters

Vojna besed med največjima svetovnima gospodarskima velesilama Združenimi državami Amerike in Kitajsko se je prenesla tudi v šport. Zaradi spornega tvita, tega so v podporo hongkonškim protestnikom objavili v klubu Houston Rockets, je kitajska državna televizija CCTV napovedala, da ne bo več prenašala pripravljalnih tekem lige NBA.

Kitajska se želi uveljaviti kot velesila tudi košarki. Letos je azijski velikan gostil svetovno prvenstvo v košarki. Že nekaj zadnjih let pa vse bolj krepi tudi sodelovanje s severnoameriško košarkarsko ligo NBA, ki svoje delovanje želi razširiti čim bolj globalno. Tako imajo moštva, ki tekmujejo v ligi NBA, svoje pripravljalne tekme pred začetkom rednega dela sezone tudi zunaj meja Severne Amerike, ZDA in Kanade.

Tekme so v Mehiki, Evropi in v Aziji. Na Kitajskem je za veliko priljubljenost košarke poskrbel Yao Ming, prvi Kitajec, ki je uspešno zaigral v najmočnejši košarkarski ligi na svetu.

So pa zadnji dogodki zgledno čezatlantsko oziroma čezpacifiško košarkarsko sodelovanje na relaciji Peking - Washington oziroma Peking - New York postavili na najnižjo možno raven.

Razlog je tvit. Pod za Kitajce sporno sporočilo se je podpisal generalni direktor moštva Houston Rockets Daryl Morey, ki je v petek v zdaj že izbrisanem sporočilu izrazil svojo podporo protivladnim protestom v Hongkongu: "Boj za svobodo. Podprite Hongkong."

Komisar lige NBA Adam Silver, kljub kitajskemu pritisku, ni želel obsoditi tvita kolega iz severnoameriške košarkarske lige.



"Naša organizacija svoje delovanje gradi na spoštovanju vrednot in seveda Moreyja podpiramo v smislu njegove pravice do svobode govora," je dejal Silver za japonski medij Kyodo News pred pripravljalno tekmo raket na Japonskem, je poročala nemška tiskovna agencija DPA.

Kitajska državna televizija CCTV je v sporočilu obsodila neprimerne pripombe v zvezi s Hongkongom. "Prepričani smo, da govor, ki postavlja pod vprašaj nacionalno suverenost in družbeno stabilnost ne sodi v področje svobode govora," so se odzvali v CCTV.

Kitajska televizija bo prekinila predvajanje pripravljalnih tekem NBA, ki so bile načrtovane na Kitajskem, prav tako bodo preučili nadaljnje sodelovanje z NBA.

Sprva so v NBA izrazili obžalovanje, da so Moreyjeva stališča užalila "prijatelje in navijače NBA na Kitajskem", zaradi česar so se oglasili predstavniki političnih skupin v ZDA, češ da so v NBA žrtvovali svobodo govora zaradi poslovnih interesov na Kitajskem.

Med najbolj priljubljeni tujimi košarkarskimi klubi na Kitajskem je prav moštvo iz Teksasa Houston Rockets, za katero je od 2002 do 2011 igral 2,29 metra visoki Yao Ming.