cg_zdravstveni_domovi Svet24.si

Prihodki v zdravstvu so se v petih letih povečali...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Orwell se je s tuberkulozo verjetno okužil v španski bolnišnici

Deli na:
Orwell se je s tuberkulozo verjetno okužil v španski bolnišnici

george orwell - Foto: profimedia

Angleški pisatelj George Orwell (1903-1950) se je s tuberkulozo najverjetneje okužil v bolnišnici v Španiji v času španske državljanske vojne, je pokazala analiza pisma, ki ga je Orwell napisal kmalu po povratku iz vojne julija 1937. V Španiji je bil kot republikanski prostovoljec ranjen v vrat.

Omenjeno pismo je Orwell po pisanju spletnega portala The Guardian poslal uredniku Sergeju Dinamovu. Zdaj ga je analiziral Gleb Zilberstein, ki je pred tem med drugim po analizi rokopisa romana Mojster in Margareta odkril sledove bolezni ledvic pri pisatelju Mihailu Bulgakovu.

Po pisanju spletnega portala je sicer splošno znano, da je Orwell umrl zaradi krvavitev, ki so bile posledica tuberkuloze, ni pa jasno, kje se je z boleznijo okužil. Zilberstein je na pismu odkril sledove bakterij in morfija. Z ekipo je preveril značilnosti bakterij in naredil primerjavo z zdravniškimi kartotekami tistih, ki so se v španski državljanski vojni borili proti fašizmu.

Za The Times je povedal, da podobnosti kažejo na to, da se je Orwell s tuberkulozo okužil med zdravljenjem v bolnišnici v Španiji. "Nivo okužb je bil zelo visok in higienske razmere so bile zelo slabe," besede Zilbersteina povzema povzema spletni portal. "Državljanska vojna v Španiji je bila zadnja vojna 20. stoletja brez penicilina. Večina ranjencev v bolnišnicah v Španiji je staknila infekcijo, umrljivost zaradi okužb je bila zelo velika. Orwell se je s tuberkulozo okužil v času španske državljanske vojne, ko je bila verjetnost bolnišnične okužbe zelo visoka," je dodal.

Po Zilbersteinovih besedah je tako velika verjetnost, da se je Orwell okužil med zdravljenjem v bolnišnici, čeprav bi se, kot pravi, lahko okužil tudi preko hrane. Morfij pa so verjetno vsebovala protibolečinska sredstva, ki jih je dobival v bolnišnici.


Orwellov biograf D.J. Taylor je povedal, da ga ne bi presenetilo, če bi imel Zilberstein prav. Dodal je, da je imel pisatelj vse življenje težave z zdravjem. Rodil se je z okvaro pljuč, v 20. letih minulega stoletja v Mjanmaru zbolel za mrzlico denga, v 30. letih pa je večkrat zbolel za pljučnico. "V začetku leta 1938 se je počutil tako slabo, da so ga morali odpeljati z rešilcem. Da si je opomogel, je potreboval več let," je dodal.

Pisatelj, s pravim imenom Eric Arthur Blair, se je rodil v kraju Motihari v Indiji, kjer bil njegov oče v vojaški službi. Šolal se je na kolidžu Eton. V letih 1922-28 je bil v policijski službi v Mjanmaru, do leta 1936 je živel nemirno življenje v Londonu in Parizu.

Kasneje je delal kot reporter pri BBC, od leta 1943 kot literarni urednik pri časopisu Tribune, nato kot sodelavec političnega in literarnega tednika New Statesman.

V svojih delih je Orwell ostro kritiziral socialno bedo in rasno razlikovanje ter v satirično-vizionarskem slogu opozarjal na avtoritarne tendence v družbi.

Njegova glavna dela so romana Živalska farma in 1984 ter esej Poklon Kataloniji, eden najboljših literarnih dokumentov o španski državljanski vojni.