Revija Reporter
Magazin

Operni pevec Ladko Korošec bi praznoval 101. rojstni dan

Igor Gošte

4. avg. 2021 6:00

Deli na:

Kip Ladka Korošca.

Občina Zagorje

V Zagorju ob Savi, ki so se po uspehu Primoža Rogliča na Olimpijskih igrah v Tokiu, vpisali med "zlata" slovenska mesta, se počasi pripravljajo na svoj občinski praznik, ki je 9. avgusta. V sklop prireditev v čast prazniku sovpada tudi praznovanje 101. obletnice rojstnega dne opernega pevca Ladka Korošca, ki se je rodil v Zagorju.

Fundacija Ladko Korošec je lani ob stoletnici njegovega rojstva ponatisnila njegovo knjigo Na tista lepa pota, ki jo je Ladko Korošec napisal davnega leta 1973, ko je bil že uveljavljeni operni pevec svetovnega slovesa. V njej lahko preberete tudi marsikaj zanimivega iz življenja umetnika.

Slovesnost  pred Weinbergerjevo hišo v Zagorju, kjer stoji spominsko obeležje opernemu pevcu Ladku Korošcu, so se včeraj s kratko slovesnostjo spomnili na umetnikov rojstni dan in se poklonili njegovemu spominu.  Ladko Korošec je bil rojen 3. avgusta 1920 v Zagorju ob Savi, umrl pa je 21. marca 1995 v Ljubljani, kjer je tudi pokopan. Omenjena Fundacija že nekaj let skrbi za ohranjanje umetnikove zapuščine in ureja tudi multimedijsko spominsko sobo v pred leti prenovljeni Weinbergerjevi hiši, pred katero je tudi lepo urejena  ploščad, kjer potekajo mnoge kulturne, kulinarične in druge prireditve. Tudi sprejemi za uspešne lokalne športnike.

Predsednik fundacije Janez Lipec je na današnji slovesnosti povedal, da je bil Ladko Korošec velik umetnik, ki je povsod poudarjal, da je Zagorjan in Slovenec. Zaradi svoje širine je podpiral vsa področja umetnosti, kulture in tudi športa. "Zato bi se nedvomno močno razveselil današnjega uspeha naših košarkarjev v Tokiu, ki se jim je uspelo prav na Koroščev rojstni dan z zmago nad nemškimi košarkarji močno približati boju za olimpijsko medaljo," je poudaril Lipec.

V imenu občine  je zbrane nagovoril direktor občinske uprave Tadej Špitalar, ki je poudaril: "Korošec je bil eden tistih umetnikov, ki ni nikoli zavrnil povabil na nastope, po pričevanjih tistih, ki so ga poznali, pa je še posebej z veseljem nastopil in se družil z mladimi ljudmi. Zato je pomembno, da tudi naš mladi rod pozna njegovo življenje in delo, kar nam uspeva tudi z lepo urejeno multimedijsko spominsko sobo v Weinbergerjevi hiši."

Omenimo, da je Ladko Korošec ob svojih mnogih obiskih Zagorja rad zapel kakšno ljudsko pesem skupaj s pevci Rudarskega pevskega zbora Loški glas, na kar so tudi dandanes nekateri pevci zbora, ki so imeli čast peti skupaj z njim, še vedno ponosni.