avto, hitrost, divjanje, vožnja Svet24.si

Strožje kazni za divjake na cesti v Avstriji

kolektivna zavest Svet24.si

Teži kolektivne zavesti nihče ne more ubežati

895265_047-zdravniska_stavka Necenzurirano

Kje je največ zdravnikov preklicalo soglasje za ...

tanja fajon, klemen žibert, matjaž han Reporter.si

V SD mrzlično iščejo rešitelja, a nihče noče...

doncic 1 Ekipa24.si

Dončić udaril v svojem slogu! Novinar vztrajal, ...

matino-antunović, skrito-v-raju Njena.si

O igralcu iz serije Skrito v raju: Tiha voda ...

doncic podaja Ekipa24.si

Kaaaaj?! Cel svet se čudi Dončićevi potezi, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Luka Groboljšek in Mitja Tori sta prejemnika plaket dr. Slavka Gruma

Deli na:
Luka Groboljšek in Mitja Tori sta prejemnika plaket dr. Slavka Gruma

Prejemnika plakete dr. Slavka Gruma Mitja Tori in Luka Groboljšek in podžupan občine Zagorje ob Savi Mitja Adamlje - Foto: Arhiv Občine Zagorje ob Savi

Dobitnika plaket dr. Slavka Gruma, ki jih v Zagorju podeljujejo ob slovenskem kulturnem prazniku za posebne dosežke na področju kulture, sta letos glasbenika Luka Groboljšek in Mitja Tori.

Luka Groboljšek je z glasbenimi nastopi začel pri desetih letih kot harmonikar, a je kmalu presedlal na bas kitaro. Kot dvajsetletnik se je 2003 pridružil Pihalnemu orkestru Svea in Big bandu Zagorje. Še vedno je član obeh ansamblov, zanju tudi sklada in piše aranžmaje. Glasbena obzorja je širil z udejstvovanjem pri različnih zasedbah pop in rock glasbe, sodeloval je s folklornimi ansambli, godalnimi orkestri in pevskimi zbori. Od 2009 je igral pri Zasavcih, pet let zatem je predstavil Oberlele Orchestra, ki so v narodno zabavno glasbo pripeljali ukulele. Od 2016 piše uspešno zgodbo s skupino Lagard. Ob snemanju njihovih skladb je, tudi sam studijski glasbenik, uspel povezati številne glasbenike od vsepovsod. Z glasbo sta se ukvarjala tako njegov oče kot že pokojni stari oče.

Drugi prejemnik plakete Mitja Tori je glasbeno kariero začel v trobentarskem spremstvu dedka Mraza. Od 1986 je bil član pihalnega orkestra Svea, kjer ni igral le trobente in krilnice, ampak je prevzel tudi predsedniško funkcijo. Do izraza so prišle njegove organizatorske sposobnosti, saj je bil kos velikim izzivom, kot sta bila gostovanje v Vatikanu in Moskvi. Leta 1989 bil med ustanovitelji legendarnih Orlekov, katerih član je še vedno. Tudi pri Orlekih je prevzel poslovodna dela, saj je mendežer skupine, glavni organizator, skrbi za logistiko in stike z javnostmi.

Dejaven je bil še v nekaterih drugih glasbenih zasedbah. Občasno je igral v duetu z bratom Juretom, prav tako je nastopal in snemal s skupino Flora in Paris.

Nagrajencema je plaketi izročil podžupan Občine Zagorje ob Savi Mitja Adamlje.

Foto: Arhiv Občine Zagorje ob Savi - Slavnostni govornik na proslavi je bil režiser Matevž Luzar

Slavnostni govornik, ki je v govoru izpostavil številne vidne zagorske kulturnike in ob tem poudaril, da v Zagorju ustvarjalci niso spregledani in imajo dobre pogoje za ustvarjanje, je bil letos režiser in scenarist Matevž Luzar, katerega nadaljevanko lahko ob nedeljah spremljate na javni RTV.

Slovesnost si je mogoče še vedno ogledati na spletni strani Občine Zagorje ob Savi.