Revija Reporter
Magazin

Slovesnost ob rudarskem prazniku

Igor Gošte

4. jul. 2022 8:15 Osveženo: 8:15 / 04. 7. 2022

Deli na:

V Zagorju so ob prazniku rudarjev pripravili dva dobro obiskana dogodka. Že v jutranjih urah se je okrog 40 pohodnikov in članov Rudarskega, muzejskega in etnološkega društva odpravilo na prvi uradni pohod po novi rudarski poti Srečno, po trasi, ki gre po nekaterih rudarskih pomnikih.

Po slabih dveh urah in petih kilometrih hoje- skupna pot Srečno od Laškega, prek Hrastnika, Trbovelj in Zagorja je dolga blizu 30 kilometrov- so se pohodniki zbrali pri portalih nekdanje jame Podstrana v Zagorju, kjer so ob prisotnosti zagorskega župana Matjaža Švagana in predsednika društva Francija Brinovca svečano prerezali trak in tako tudi uradno odprli omenjeno pot.

V popoldanskih urah se je še večja množica zbrala pred rudarskim muzejem v Kisovcu, kjer so člani društva prikazali tradicionalni skok čez kožo in s tem v svoj rudarski stan sprejeli nekaj novih članov.

Ob krajšem kulturnem programu, v katerem so sodelovali člani rudarskega pevskega zbora Loški glas, Folklorna skupina Svoboda in glasbenika Jure Jahn in Lea Koban je sledilo še prijetno druženje ob pogovorih in spominih na nekdanje rudarske čase, kar je tudi namen tovrstnih dogodkov.