pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Vedran Mlikota Njena.si

Botri: Ste videli, kaj se je zgodilo z Vinkom ...

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Nora zgodba hollywoodske zvezdnice: pustila je kariero in postala vodja seks kulta, ki je žigosal ženske

Deli na:
Nora zgodba hollywoodske zvezdnice: pustila je kariero in postala vodja seks kulta, ki je žigosal ženske

Allison Mack zapušča sodišče v New Yorku. - Foto: Profimedia

Igralka Allison Mack je bila nekoč zvezdnica televizijske serije Smallville, prejšnji teden pa je bila aretirana zaradi svoje vloge v kvazi kultni organizaciji Nxivm, ki je zlorabljala ranljive ženske.

Allison Mack je zaslovela s televizijsko serijo Smallville, v kateri je igrala drzno reporterko in prijateljico mladega Supermana. Ko se je leta 2011 poslovila od vloge, se je popolnoma predala organizaciji Nxivm, bizarni mešanici piramidne sheme in seks kulta. Nxivm je uradno promovirala samopomoč in napredek žensk v svetu, dejansko pa je njen vodja Keith Raniere rekrutiral mlade ženske in jih manipuliral, da so postale sužnje svojih moških gospodarjev.

Tudi Mackova naj bi bila sprva ena takih žensk, a se je sčasoma povzpela v hierarhiji Nxivma in postala Raniereova desna roka, pomočnica pri njegovih zločinih in druga najmočnejša oseba v organizaciji. Nesrečne ženske so postale spolne sužnje Raniereja in Mackove, ki sta jih na mednožju celo ožigosala z znakom z začetnicami svojih imen. Za svoje gospodarje so morale trdo delati, sodni dokumenti so razkrili, da so bile sužnje izčrpane in sestradane do te mere, da nekatere celo niso več dobile menstruacije.

Foto: YouTube - Keith Raniere, vodja zloglasnega Nxivma, ki je zasužnjeval in spolno zlorabljal mlade ženske.

Nxivm je žrtve privabljal z obljubami osebnostnega razvoja – z udeležbo na dragih tečajih naj bi se naučile, kako v življenju doseči svoje cilje, preboleti travme iz preteklosti in pridobiti samozavest za uspehe v profesionalnem življenju. Uspešno opravljeni uvodni tečaji so vodili do vedno novih, menda naprednejših in seveda dragih tečajev. Tečajniki so bili spodbujeni, da inštruktorjem zaupajo svoje najtemnejše skrivnosti in se tako »osvobodijo«, a so s tem postali še lažji plen brezobzirnih šefov Nxivma.

Raniere je nazadnje okrog sebe zbral posvečeno in pred javnostjo skrito skupino mladih žensk, praktično suženj , ki jim je opral ali pa jih je v to vlogo prisiljel z izsiljevanjem. Tudi Mackova je bila ena od teh tečajnic, ki je pristala v Raniereovih krempljih, a se je očitno popolnoma navzela njegove ideologije in postala njegova zvesta sledilka, nato pa še pomočnica pri zločinih. Pomagala mu je iskati in prepričevati žrtve, jih po potrebi izsiljevala in jih silila v seks z Raniereom ter k opravljanju fizičnih del.

Raniereja so konec marca prijeli v Mehiki, kamor je skupaj z Mackovo in še nekaj najtesnejšimi zavezniki pobegnil pred pregonom ameriških oblasti. Mackova se je  nato vrnila v ZDA , kjer je bila pred slabim tednom aretirana. Ta teden je ob plačilu varščine pet milijonov dolarjev prišla iz pripora in naj bi bila pripravljena pomagati tožilstvu v zameno za nižjo kazen. Grozi ji namreč dolga zaporna kazen, od 15 let do dosmrtne ječe.

Hollywood se sprašuje, kaj se je zgodilo z obetavno igralko, ki je bila svoj čas ena najbolj priljubljenih članic igralske zasedbe Smalvilla. Ni skrivala želje, da želi svetu vtisniti pozitiven pečat, oboževalci so jo cenili, ker je bila vselej pripravljena sodelovati z njimi, v ekipi serije je veljala za zgledno profesionalko, poleg igre pa jo je zanimala tudi režija.

Kristin Kreuk in Allison Mack v seriji Smallville.

Z Nxivmom se je zapletla že sredi prejšnjega desetletja in za organizacijo je poskušala rekrutirati svoje sodelavce pri seriji. Nekaj časa se je z organizacijo spogledovala tudi njena soigralka iz Smalvilla Kristin Kreuk, ki je bila menda sama članica naožjega kroga. Vendar Kreukova pravi, da je Nxivm zapustila že leta 2013 in se distancirala od dejanj Rainiereja in Mackove, za katere menda ni vedela.

Mackova je pred leti preko Twitterja snubila tudi zvezdnico filmov o Harryju Potterju Emmo Watson, ki pa jo je k sreči ignorirala. Manj sreče so imele številne druge ženske, ki jih ne igralka uspešno prepričala, da so najprej preverile, kaj Nxivm sploh je, nato pa jih potegnila še globlje v organizacijo in nazadnje celo v suženjstvo.