andrej-plenković Svet24.si

Plenković zarezal v torto, se bo mastil skupaj z ...

MZ Podzemna zbiralnica 2 Svet24.si

Lične in za oko prijetne, a včasih tudi precej ...

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

klemen jaklic ustavno sodisce Reporter.si

»Turbo anus« Janeza Janše? Takšne argumente ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

doncic Ekipa24.si

Prihajajo Luka 3! Dončić bo kmalu predstavil ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Nogometni utajevalci davkov: Ronaldo, Mourinho, Özil

Deli na:
Nogometni utajevalci davkov: Ronaldo, Mourinho, Özil

Mesut Özil in Jose Mourinho - Foto: Getty Images

Časnik Spiegel je z novinarji iz še 12 evropskih časnikov začel razkrivati finančne tokove in izogibanje davkom v evropskem nogometu.

Pri svojem delu je okrog 60 novinarjev obdelalo 18,6 milijona dokumentov s platforme Football Leaks, ki po obsegu ustrezajo 500.000 biblijam, poroča agencija dpa.

Med gradivom, ki je na voljo novinarjem, so ob pogodbah med nogometaši in igralci tudi skrivni dogovori, elektronska pošta in druge pomembne datoteke. S preiskavo se je omenjenih 60 novinarjev iz EIC (European Investigative Collaborations) ukvarjalo kar sedem mesece .


V prvi zgodbi z naslovom Geldmeister (Prvaki denarja), se je časnik posvetil predvsem plačevanju davkov, a vsak teden naj bi sledila nova razkritja. Kot pišejo pri Spieglu, želijo v prvi vrsti razkriti pohlep, ki se je porajal ob visokih zneskih v sodobnem nogometu.

Med drugim Spiegel poroča o davčni utaji oziroma sprenevedanju nemškega reprezentanta Mesuta Özila, ki je spomladi že moral naknadno plačati več kot dva milijona davkov. Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, pa bi bila v izogibanje plačila davka lahko vpletena tudi portugalski zvezdnik madridskega Reala Cristiano Ronaldo, proti kateremu v Španiji pravkar poteka preiskava, in trener Jose Mourinho.

Izsledki obdelave podatkov kažejo, da naj bi Real in Ronaldo poslovala v davčnih oazah v Švici in na Deviških otokih. Samo z naslova marketinga naj bi Ronaldo na račun na Deviških otokih prejel okrog 75 milijonov evrov in se izognil visoki obdavčitvi v Španiji. Pri tem pa je zanimivo, da je nogometaš izkoristil nekatere izjeme, ki jih dovoljuje španska zakonodaja, vseeno pa so bili njegovi svetovalci polni dvomov, piše Spiegel.