FON_4412 Odkrito.si

FOTO: Na obisku pri Urški Vučak Markež

Sanja Grohar s fantom_osebni arhiv Svet24.si

FOTO: Poročila se bo letos poleti v Sloveniji

horoskop_napoved Svet24.si

Horoskop za soboto, 21. aprila

dva vzporedno, kolesarji Svet24.si

Čigave so ceste? Kolesarji sami krivi za nesreče?

niall horan videospot Najstnica.si

Niall Horan razkril svoje zdravstveno stanje

moški Njena.si

Šok: 'Oče' devetih otrok izvedel, da je neploden!

nuska Njena.si

Pompozne grimase žirantov ob pevskih nastopih

Svet

Evroskeptiku Farageu bo Evropski parlament odvzel polovico desetih plač

Deli na:
Evroskeptiku Farageu bo Evropski parlament odvzel polovico desetih plač

Foto: Reuters - Nigel Farage in Jean-Claude Juncker v Evropskem parlamentu.

Evropski parlament bo britanskemu evropskemu poslancu Nigelu Farageu odvzel skoraj polovico plače, potem ko je preiskava ugotovila, da je nezakonito uporabil evropska sredstva, se je izvedelo iz parlamentarnega vira, ki je potrdil poročanje britanskega časnika Guardian.

Odvzeli naj bi mu 40.000 evrov, oziroma okoli polovico desetih mesečnih plač v Evropskem parlamentu, ker naj bi Farage, ki je bil sicer kot vodja evroskeptične stranke Ukip med vodilnimi podporniki brexita, sredstva, namenjena za plačilo osebja v Evropskem parlamentu, plačeval za politično delo v Veliki Britaniji, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Po navedbah Guardiana naj bi Farage mesečno prejemal 8484 evrov plače.

Tiskovna predstavnica parlamenta, ki informacije ni želela ne potrditi ne zanikati, je za AFP izpostavila, da parlament plačuje za plače asistentov evropskih poslancev za delo, ki je neposredno povezano z njihovim evropskim mandatom.

"Če v dolgem in podrobnem postopku administracija ne prejme ustreznih potrdil o upravičenosti porabe ali izvršenem evropskem delu, član pa zavrne vračilo denarja, sprožimo postopek za povrnitev denarja," je pojasnila.

Iz Farageove politične skupine Evropa svobode in neposredne demokracije (EFDD) so zaradi ukrepa obsodili Evropski parlament, da vodi "maščevalno kampanjo s selektivnim pregonom evroskeptičnih evropskih poslancev, strank in skupin". Kot je dejal tiskovni predstavnik skupine za AFP, so obtožbe Faragea del tega politično motiviranega napada Evropskega parlamenta.

V Evropskem parlamentu sicer zaradi podobnih sumov preiskujejo okoli deset poslancev Ukipa. Po neimenovanih virih naj bi na enak način nezakonito porabili kar 580.000 evrov evropskih sredstev.

Čeprav Farage Ukipa več ne vodi, ima še vedno velik vpliv in se je tako ta teden v Bruslju srečal s pogajalcem EU za brexit Michelom Barnierjem. Ta teden je tudi ocenil, da bi bil morda v Veliki Britaniji potreben še en referendum o brexitu, da bi utišali tiste Britance, ki nasprotujejo britanskemu izstopu iz EU na podlagi referenduma iz leta 2016. Kasneje je stališče opustil.