westlotto, igra 6 od 49 Svet24.si

Našla ga je "sreča", zdaj ga iščejo, ker ga ...

branko mamula Svet24.si

Mamula je odšel "domov"

koper Svet24.si

Vlada nad zakoni in ustavo – vsi grehi Janševe ...

bojan pozar-pl Reporter.si

Propadli politik Bojan Požar sedi na dobrem ...

andrej vizjak Necenzurirano

Vse afere in sporni posli ministra Vizjaka

kmetija Njena.si

Kmetija: Nagrada za zaupanje je nož v hrbet

primoz roglic lora klinc Ekipa24.si

Primož ROGLIČ uživa na medenih tednih, ...

Magazin

Čeferin: Zaprta liga ne pride v poštev

Deli na:
Čeferin: Zaprta liga ne pride v poštev

Foto: Bobo

Novi predsednik Evropske nogometne zveze, Aleksander Čeferin, je v današnjih pogovorih za časnika Dnevnik in Večer napovedal, da zanj zaprto klubsko tekmovanje najmočnejših evropskih ekip ne pride v poštev. Izrekel se je tudi proti zdajšnjemu modelu evropskega prvenstva, za omejitev mandatov predstavnikov v Uefi in napovedal druge novosti.

V zvezi z reformo v ligi prvakov, ki je načrtovana v letu 2018 in ki najmočnejšim evropskim ligam daje pravico nastopa neposredno s po štirimi klubi, Čeferin pravi, da se je na to temo že sestal s predsednikom EPFL (European Professional Football Leagues) Lars-Christerjem Olssonom, zdaj pa načrtuje tudi sestanek s predstavnikom ECA (European Club Association), da se uskladijo interesi.

"Zaprta liga zame ne pride v poštev," je za oba časnika povedal Čeferin in dodal, da v EPFL niso zadovoljni z napovedano spremembo. "A mislim, da je bil sestanek dober. Začel se je dialog in delati se bo začelo drugače. Naš problem je bil, da se nihče ni pogovarjal." Čeferin pravi, da je bilo doslej premalo dialoga, skozi dialog pa skuša razložiti obema stranema, da je treba malo popustiti in da imajo od spremembe lahko kaj tudi v manjših klubih, obeta se tudi večja denarna pogača.

A kot pravi Čeferin, je "v pogovoru s predsednikom Juventusa Andreo Agnellijem in predsednikom upravnega odbora Bayerna Karl-Heinzem Rummeniggejem prav tako dobil občutek, da nimata interesa, da bi klubi igrali v zaprti ligi." Priznava tudi, da so klubi postali zelo močni in pomembni, zato se je treba z njimi enakovredno pogovarjati. Čeferin prav tako pravi, da ima liga še velike razvojne možnosti, če primerja finančni izplen med super bowlom in ligo prvakov.

Novi predsednik Uefe prav tako napoveduje, da se mora evropsko prvenstvo vrniti na stari format organizacije. Leta 2020 ga bo gostilo kar 13 mest in držav. "Predvsem je ta model do neke mere tvegan. Ni jasno, kaj bo prinesel finančno in kako se bodo navijači selili iz Bilbaa v Baku, ali pa iz Koebenhavna v Rim." Ob tem izpostavlja tudi veliko tveganje za interes navijačev, če se posamezni gostitelji sploh ne bodo uvrstili na EP. Čeferin je prav tako še enkrat zavrnil namig, da je Skandinavcem v zameno za podporo na volitvah obljubil organizacijo EP.

Ob tem je v obeh časnikih napovedal še več sprememb. Prizadeva si omejiti delovanje v Uefi na dva ali tri mandate, za večjo transparentnost pri določanju prirediteljev finala lige prvakov, evropske lige in superpokala. V pogovoru za Dnevnik je izpostavil tudi, da bi bilo verjetno treba omejiti število tujcev v ekipah, a opozoril, da se je o tem treba pogovarjati tudi z Evropsko unijo, saj gre pri tovrstnih omejitvah že vse od primera Bosman za zelo spolzek teren.

Čeferin napoveduje tudi ustanovitev oddelka Protection of the Game, ki se bo ukvarjal z bojem proti manipulaciji izidov, varnostjo na stadionih, bojem proti dopingu in medicino. Obenem pa si želi tudi oddelek, ki bi pospeševal razvoj nogometa.

O svojem vplivu na slovenski nogomet pa izpostavlja predvsem promocijsko noto Slovenije, kjer denimo lahko močno pomaga pri prepoznavnosti centra na Brdu pri Kranju, sicer pa mora Slovenija z dobrimi projekti enakovredno konkurirati z drugimi državami.

Loading...