stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Noč knjige letos v duhu Vodnika, francoske revolucije in svobode

Deli na:
Noč knjige letos v duhu Vodnika, francoske revolucije in svobode

Ob svetovnem dnevu knjige bo v Sloveniji in zamejstvu že šesto leto potekala Noč knjige. K projektu, katerega nosilca sta Založba Sanje in Javna agencija za knjigo RS, je že pred začetkom pristopilo več kot 150 prirediteljev z več kot 200 dogodki. Po oceni organizatorjev bo število dogodkov zagotovo višje, saj jih vsi prireditelji ne prijavijo.

Noč knjige bo povezala 100.000 ljubiteljev knjig

Noč knjige, ki predstavlja eno najbolj množičnih prireditev širjenja branja in bralne kulture v Sloveniji, bo potekala v torek, 23. aprila, v več kot 100 krajih po Sloveniji in zamejstvu. Po dosedanjih statistikah se več kot polovica dogodkov obeta na Štajerskem, sledita Ljubljana z okolico in Primorska. Prijave na spletni strani Noči knjige potekajo vse do začetka prireditev, so sporočili organizatorji, ki pričakujejo okoli 100.000 udeležencev dogodkov.

Letošnja vsebinska rdeča nit Noči knjige bo povezovala 200. obletnico smrti razsvetljenca Valentina Vodnika in francosko revolucijo, s katero je bilo razsvetljenstvo močno zaznamovano. Vprašanje svobode, ki sta ga odpirali obe gibanji, pa ostaja več kot aktualno tudi danes, je o letošnji temi Noči knjige za STA povedal direktor Založbe Sanje Rok Zavrtanik.

Med številnimi dogodki organizatorji izpostavljajo tradicionalna branja s Tačkami pomagačkami ter pogovore s priljubljenimi slovenskimi avtorji, kot so Tadej Golob, Samo Rugelj, Miha Mazzini in Janja Vidmar. Tudi letos se v projekt vključujejo zavodi za prestajanje zaporne kazni in vzgojni domovi, ki bodo za varovance pripravili delavnice, pogovore in predavanja. Tako bo tudi letošnji 23. april v zaporih luč svetila dolgo v noč. Tudi letos bo potekala bralna nočna akcija organizacije Amnesty International, ki je tokrat zainteresiranim šolam predlagala knjigo Nike Kovač Pogumne punce.

Noč knjige bo po nekaterih šolah zaživela kot Noč branja

V sklopu Noči knjige od leta 2007 poteka t.i. Noč branja, ki jo pripravlja profesorica na Šolskem centru Slovenske Konjice-Zreče Marjana Cenc Weiss. Kot je povedala za STA, je zamisel za projekt dobila med delom na nemški gimnaziji. "Ideja o noči, preživeti ob knjigah in branju na šoli, me je popolnoma prevzela," je pojasnila in dodala: "Že prva Noč branja je presegla vsa moja pričakovanja. Vzdušje je bilo vznemirljivo, ustvarjalno, čutila se je nenavadna povezanost med navzočimi."



Da bi lahko čim več učencem omogočili preživeti najlepšo noč v šoli, je Marjana Cenc Weiss pred leti organizirala seminarje za mentorje Noči branja. Število šol, ki organizirajo Noč branja, se tako vsako leto povečuje, od leta 2014 pa poteka v okviru Noči knjige. Nekatere šole projekt pripravijo tudi večkrat v letu, in sicer za različne starostne skupine.

Na pobudo Založbe Sanje je Marjana Cenc Weiss letos pripravila vodnik po Noči knjige. Ta v prvem delu ponuja številne dejavnosti, ki jih šole in druge institucije lahko izvedejo ob Noči knjige, v drugem so zajete vse informacije za izvedbo dogodka - okvirni potek, priporočene aktivnosti in predloge za tematske Noči branja - v tretjem delu, ki ga je pripravila Založba Sanje, pa je objavljen literarni natečaj za noč pisanja. To je letošnja novost, s katero želijo k ustvarjalnemu izražanju spodbuditi predvsem vse tiste, ki redkeje pridejo do javne besede: najmlajše, najstarejše in šolsko populacijo.

Pred nočjo bo ob svetovnem dnevu knjige tudi letos zaživel knjižni sejem

Ob svetovnem dnevu knjige, ki ga je Unesco razglasil leta 1995, bodo organizatorji Noči knjige poskrbeli tudi za dnevni knjižni sejem v ljubljanskem parku Zvezda, ki je doslej potekal pod okriljem Društva slovenskih pisateljev. Zanimanje za sodelovanje na sejmu je veliko, stojnice je za simbolično ceno najelo že več kot 40 razstavljavcev knjig, svojo udeležbo in nastop sta napovedala tudi glasbenika Jani Kovačič in Klemen Klemen, je povedal Zavrtanik, ki upa na ugodne vremenske razmere. V primeru slabega vremena bo sejem odpadel.

Knjižno ponočevanje združuje ljudi po vsem svetu

Knjižno ponočevanje so začeli v Nemčiji, ZDA, Veliki Britaniji in na Irskem, Noč knjige od leta 2012 poteka na sosednjem Hrvaškem, leta 2014 pa je prvič zaživela tudi v Sloveniji. Projekt je nekomercialne narave, poteka kot družbena akcija in povezuje številne in raznolike lokalne prireditelje, ki samoiniciativno načrtujejo in izvajajo kulturne vsebine, so še zapisali organizatorji projekta.