zirija znan obraz 2019 Odkrito.si

Zamenjali so uveljavljene žirante oddaje Znan ...

chynna deese, lucas robertson Svet24.si

Spoznala sta se na Hrvaškem, umorili so ju v ...

mojzes Petisvet.si

Zgodovina magije - 6. del: Mojzes, največji ...

kombi, blejsko jezero, vlečenje Svet24.si

VIDEO in FOTO: Nenavaden dogodek na Bledu: vozilo ...

Tiffany Trump Svet24.si

FOTO: Trumpova hčer pridobila kar nekaj ...

Tanja Postružnik Njena.si

Voditeljica Ljubezni po domače ničesar ne jemlje...

rasema kosovar2 Njena.si

Rasema pokazala, kako vroče jo je ljubil ...

Magazin

Začetek 50. Tabora slovenskih pevskih zborov v Šentvidu pri Stični

Deli na:
Začetek 50. Tabora slovenskih pevskih zborov v Šentvidu pri Stični

Foto: Bobo - Začenja se tradicionalni dvodnevni 50. Tabor slovenskih pevskih zborov

Z nastopom 14 slovenskih pevskih zborov iz drugih držav se bo v Šentvidu pri Stični drevi ob 20. uri začel tradicionalni dvodnevni 50. Tabor slovenskih pevskih zborov. Na njegovi osrednji nedeljski prireditvi, na kateri pričakujejo več kot 120 pevskih zborov, bo po napovedi prirediteljev nekaj po 13. uri skupaj zapelo približno 2000 pevcev.

V šentviški Osnovni šoli Ferda Vesela se bodo drevi predstavili slovenski pevski zbori iz drugih držav - Hrvaške, Madžarske, Bosne in Hercegovine, Srbije ter Italije, nedeljska prireditev pa se bo začela z dopoldansko vajo.

Scenarist programa Stane Peček je za STA povedal, da bo 50. tabor potekal pod geslom Pa se sliš' -naj se sliš", okroglemu jubileju pa se bo poklonil tudi predsednik republike Borut Pahor, ki bo slavnostni govornik na nedeljski osrednji prireditvi.

Na tej bo nekaj več kot 120 združenih moških, ženskih in mešanih pevskih zborov pod vodstvom Igorja Švare zapelo 22 pesmi. Sodelovali bodo še Policijski orkester, folklorna skupina Vidovo, pevski zbori osnovnih šol Ferda Vesela in Stična, šentviški pritrkovalci, orgličar Oto Nemanič in violinistka Eva Starešinič. Koncertni program bosta obogatila recitatorja, dramska igralca Nina Valič in Klemen Janežič.


Pred osrednjo nedeljsko prireditvijo se bo med 12. in 13. uro v Šentvidu zvrstila povorka sodelujočih pevskih zborov, ob 13.30 pa bo skupaj zapelo približno 2000 pevcev. Njihov nastop bo neposredno prenašala osrednja državna televizija, je še povedal Peček.

Prireditelji ob letošnjem taboru pripravljajo obogaten spremljevalni program. Na šentviškem trgu in v njegovi okolici bodo pripravili VidArt 2019 s stojnicami z različno ponudbo ročnih del in umetnostne ter domače obrti. Sodelovalo bo več kot 300 nastopajočih.

Opozorili so tudi, da so 50-letnico tabora počastili z izdajo jubilejnega zbornika Pojo naj ljudje, ki predstavlja začetke in razvoj te "edinstvene pevske prireditve". Hkrati prinaša kronologijo taborskega petja v Šentvidu pri Stični in označuje pomen tabora za ohranjanje slovenske ljudske glasbe in zborovske pesmi.

Šentviški tabor so pripravili kulturno društvo Tabor slovenskih pevskih zborov, Občina Ivančna Gorica in Javni sklad RS za kulturne dejavnosti. Prireditve ne bilo brez Osnovne šole Ferda Vesela in šentviških krajanov ter društev, ki vsako leto sprejmejo več kot tisoč pevcev iz Slovenije in tujine, so še zapisali organizatorji.

Loading...