Sončni mrk Dobra karma

5. junij 2020: začetek sezone mrkov! Kaj to ...

elon musk Svet24.si

Elon Musk pozval k 'razbitju' Bezosovega Amazona

marko-perkovic-thompson_pl6 Reporter.si

Hrvaški pevec Thompson bo lahko od Slovenije ...

koronavirus, covid-19, testiranje, test Svet24.si

Včeraj potrdili dve okužbi: v primeru ...

07651X6465 Necenzurirano

Balkanski posli Telekoma brez sankcij za odgovorne...

rudi-bučar Odkrito.si

Bi prepoznali tega glasbenika?

Darja Gajšek Njena.si

Je Darjo Gajšek strah, da bi jo fotografirali v ...

Magazin

Najbolj priljubljenim bananam grozi izumrtje

Deli na:
Najbolj priljubljenim bananam grozi izumrtje

Foto: Reuters

Raziskovalci z Nizozemske so objavili študijo, ki kaže, da bi lahko najbolj razširjena sorta banane v bližnji prihodnosti zaradi okužbe z glivo izginila z obličja sveta. Gre za sorto Cavendish, ki je po vsem svetu najbolj priljubljena, grozi pa ji gliva, ki povzroča t. i. panamsko bolezen.

Ugotovitve so v novi študiji predstavili znanstveniki z Univerze Wageningen na Nizozemskem, na spletu navaja nemški Deutsche Welle.

Panamska bolezen je že v 60. letih minulega stoletja dotlej najbolj priljubljeno sorto banane, Gros Michel, porinila na rob izumrtja. Sedaj pa vrsti Cavendish grozi drugi sev te glive, znan kot TR4. Znanstveniki menijo, da je le še vprašanje časa, kdaj bo dosegel Latinsko Ameriko, kjer pridelajo okoli 80 odstotkov banan Cavendish.

Omenjeni sev so prvič identificirali leta 1994, potem ko je tri desetletja pred tem uničila nasade banan Cavendish na Tajvanu. A pridelovalci banan se ob tem niso zganili, zavest o nevarnosti je ostala nizka, navajajo znanstveniki.

TR4 je na fungicide odporen patogen, ki lahko v zemlji miruje do 30 let. Ko napade banano, uniči prenos vode v rastlini. Ta hitro oslabi in posledično odmre zaradi dehidracije.

Po prvem "napadu" na tajvanske nasade se je patogen razširil še v vzhodno in jugovzhodno Azijo. V zadnjem času pa so ga zabeležili tudi v drugih delih sveta. Karantene in druge ukrepi so bili pri njegovem širjenju le deloma uspešni.

Ta sev bi lahko kot tisti, ki je uničil skoraj vse nasade sorte Gros Michel, enako storil sorti Cavendis. Kot pojasnjuje Deutsche Welle, so banane na trgovskih policah kloni drug drugega brez semen in zato sami ne morejo razviti obrambe pred boleznijo.

Za nastale razmere ni lahke rešitve, poudarjajo nizozemski znanstveniki. Najbolj logičen odgovor bi bil po njihovem mnenju razviti novo generacijo kultivarjev banan na podlagi preferenc potrošnikov.

A razvoj novih kultivarjev, to je z namenskim izborom vzgojenih banan, terja velike vložke v raziskave, prav tako bi bilo treba veliko vložiti, da se novi kultivar prepozna kot glavni globalni proizvod, ki bi omogočal preživetje več milijonov manjših kmetov, so opozorili znanstveniki.

Dokler ne bodo novi kultivarji dosegli trgov, je zato po njihovem mnenju treba preučiti vse možnosti preprečevanja bolezni, s čimer bi podaljšali komercialno življenjsko dobo sedanjih banan.

Kot dodaja Deutsche Welle, je bila v 60. letih prav sorta Cavendish, ki so jo dotlej zgolj kot zanimiv primerek hranili v botaničnih vrtovih v Veliki Britaniji in zbirki konglomerata United Fruit Company v Hondurasu, tista, ki je zamenjala na smrt obsojeni Gros Michel.

Če se bo gliva TR4 širila, bo potreben podoben rezervni načrt za zamenjavo Cavendisha.

loading...
Loading...