Revija Reporter
Magazin

Nagrajena festival Liffe in prva direktorica Jelka Stergel

STA

14. nov. 2019 7:13 Osveženo: 7:14 / 14. 11. 2019

Deli na:

Na nocojšnji otvoritveni slovesnosti 30. Ljubljanskega mednarodnega filmskega festivala (Liffe) v Cankarjevem domu je predsednik republike Borut Pahor festivalu podelil pisno zahvalo, za zasluge pri razvoju filmske umetnosti je bila nagrajena prva direktorica Jelka Stergel. Zbrane je nagovoril tudi režiser otvoritvenega filma Tommaso Abel Ferrara.

Po Pahorjevi izročitvi pisne zahvale direktorici Cankarjevega doma (CD) Uršuli Cetinski je zbrane v Linhartovi dvorani CD nagovoril programski direktor Liffa Simon Popek. Spomnil je na dolgo zgodovino festivala in svojo vlogo pri njem ter izrazil upanje, da ga bo v nadaljnjih 30. letih kdo zamenjal. "Ne kmalu, pa vendar," se je pošalil.

Ustanoviteljici Liffa Jelki Stergel je priznanje izročila Uršula Cetinski, ki je poudarila, da je bila prva dama festivala direktorica vse od rojstva do polnoletnosti Liffa. "Nagrado prejme za znanje in ljubezen, s katero je ustvarjala festival," je poudarila direktorica CD.

Jelka Stergel je dejala, da "se danes zdi samoumevno, da praznujemo jubilej, v začetku pa je človek sam s svojo vizijo". Vendar se je z vizijo in močno voljo, ki je bila po nagrajenkinih besedah v 80. letih podprta tudi z vetrom družbenih sprememb, skupaj z nekaj somišljeniki, dalo zagnati festival.

Festivalski gost Abel Ferrara je napovedal svoj film, ki ponuja iskren portret njega in njegove družine. V šaljivem tonu je dejal, da prihaja iz Amerike, vendar je iz New Yorka, zato ne ve, kaj se dogaja v Ameriki. Obenem že vrsto let živi v Italiji, od koder prihajajo tudi njegovi predniki, a ker stanuje v Rimu, ne pozna razmer v Italiji.

"Filmi so ustvarjeni v jeziku, ki jih razume ves svet," je še dejal Ferrara, ki je počaščen, da lahko gostuje v Sloveniji, ki je tako blizu Italije, česar do nedavnega ni vedel. Sklenil je, da ne pričakuje "ne vem kakšnega odziva, saj gre le za film."

Film, ki ga Ferrara podpisuje tudi kot scenarist, je bil posnet v njegovem stanovanju v Rimu, z njegovima lastnima ženo in hčerko, medtem ko njega upodablja Willem Dafoe.

Liffe bo med 13. in 24. novembrom postregel s 96 celovečernimi in 25 kratkimi filmi. Izbrani filmi bodo prikazani tudi v Mariboru, Celju in Novem mestu.

Vrhunec festivala bo 23. novembra, ko bodo razglasili nagrajence. Med desetimi filmi v tekmovalnih Perspektivah, ki se bodo potegovali za vodomca, bodo letos prikazani v Benečijo postavljeni sanjski igrani prvenec Gregorja Božiča Zgodbe iz kostanjevih gozdov, slovenska manjšinska koprodukcija Šivi Miroslava Terzića ter film Lara o zapletenem odnosu med materjo in sinom v režiji Jana Oleja Gersterja, za katerega je scenarij napisal Blaž Kutin.

Kot novost bo nagrado prvič podelila Art kino mreža Slovenije, svojega favorita za nagrado zmaj bo izbralo festivalsko občinstvo, mednarodni žiriji bosta določili dobitnika nagrade FIPRESCI in nagrade za najboljši kratki film, svoje mnenje pa bo podala tudi mladinska žirija Kinotripa. Poleg filmskega Liffe ponuja še bogat spremljevalni program.