aljosa bagola prava Odkrito.si

Aljoša Bagola žaluje

slon Svet24.si

Tedenski horoskop: zadeva ni niti najmanj brezupna...

Louise Hay Petisvet

Louise Hay: Blagoslovite svoje račune

portugalska ladjica Svet24.si

Smrtonosno portugalsko ladjico opazili v Jadranu: ...

Lucila Solá_al pacino Svet24.si

FOTO: Ima novo! In to še enkrat mlajšo od njega

čokolada Najstnica.si

Recept za zdravo čokolado

Marko Potrč in Lili Žagar Njena.si

Marko Potrč: 'Težko je priznati, a je konec …'

Magazin

Muzikal Moje pesmi, moje sanje dobil muzej v Salzburgu

Deli na:
Muzikal Moje pesmi, moje sanje dobil muzej v Salzburgu

Foto: salzburg.info

Znani glasbeni film Moje pesmi, moje sanje, ki so ga snemali v Salzburgu, je dobil svoj muzej v središču mesta. Na ulici Getreidegasse je namreč vrata odprl Sound of Music World, ki bo zgodbo družine Trapp približal na eni strani turistom in na drugi domačinom, piše avstrijska tiskovna agencija APA.

Izvirna broadwayska produkcija je bila premierno uprizorjena leta 1959, leta 1965 pa so po muzikalu z Julie Andrews in Christopherjem Plummerjem posneli glasbeni film, ki sodi med najuspešnejše filmske projekte na svetu.

Dogajanje muzikala je postavljeno v Salzburg, ki z lokacijami, na katerih so snemali, še danes priteguje številne turiste. Po besedah direktorja tamkajšnje turistične organizacije Berta Bruggerja letno beležijo več kot 600.000 nočitev gostov, ki gredo po sledeh filmskih lokacij muzikala.

Mestne oblasti sicer o muzeju razmišljajo že več desetletij, vendar do uresničitve po pisanju agencije APA ne pride. Sound of Music World je popolnoma zasebna iniciativa, na čelu je Marienne Dorfer, ki vodi penzion v originalni vili družine Trapp. Kot je povedala, so sprva razmišljali o razstavi v sami vili, a niso dobili odobritve. "Potem smo si rekli, da moramo drugam," je dodala. Sedaj so se naselili na Getreidegasse, kjer kar mrgoli turistov.

V muzeju je na ogled nekaj izvirnega gradiva s snemanja in fotografije. Predstavljena je tudi resnična zgodba družine, ki se od filmske precej razlikuje. Ker so pri postavljanju razstave glede razstavljanja originalnega gradiva trčili na precej omejitev, Marienne Dorfer upa, da se jim bodo oglasili tisti, ki imajo v lasti še kak zanimiv predmet, povezan z muzikalom, denimo plakate.

Glasbo za muzikal je napisal Richard Rodgers, besedila pesmi Oscar Hammerstein II, libreto pa Howard Lindsay in Russel Crouse. Dogajanje je postavljeno v Avstrijo, v čas pred priključitvijo Avstrije Nemčiji marca 1938, in pripoveduje o Marii von Trapp, ki sprejme službo guvernante pri številni družini, medtem ko se odloča, ali bi postala redovnica.

Maria vzljubi otroke, skozi čas pa tudi njihovega ovdovelega očeta, kapitana Georga von Trappa, ki se ne strinja s politiko nacistov in noče sprejeti mesta v nemški mornarici, zato se z Mario odločita, da bosta z otroki emigrirala iz Avstrije.