Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

MOK Rusije ni vrgel z OI, bodo pa o udeležbi Rusov v Riu odločale posamezne športne zveze

Deli na:
MOK Rusije ni vrgel z OI, bodo pa o udeležbi Rusov v Riu odločale posamezne športne zveze

Foto: Getty Images

Mednarodni olimpijski komite je na telekonferenci izvršnega odbora sklenil, da ruski športniki lahko nastopijo na olimpijskih igrah v Rio de Janeiru. Odločitev o izključitvi posameznih športnikov oziroma reprezentanc je zdaj v pristojnosti posameznih panožnih športnih zvez, je potrdil predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Nemec Thomas Bach.

Pričakovano se je Mok odločil proti izrekanju kolektivne krivde in s tem ravnal po uveljavljeni praksi v pravu, da je posameznik nedolžen, dokler mu krivda ni dokazana. To je zdaj pustil v presojo posameznim panožnim zvezam. "Sprejeli smo zelo stroga pravila, a naša odločitev spoštuje pravila prava in pravice vseh poštenih športnikov sveta," je še dejal Bach in dodal, da to seveda velja tudi za ruske športnike in športnice.

Odločitve posameznih zvez, te jih bodo sprejemale v dogovoru s Casom, bodo bržkone zavezujoče, saj je Mednarodno športno razsodišče v Lozani ta teden potrdilo odločitev Mednarodne atletske zveze, da v celoti izključi 68 ruskih atletov z iger, ki bodo na sporedu med 5. in 21. avgustom. Izjemo so naredili le skakalki v daljino Darji Klišini, ki jo je podprla tudi IAAF, ker že dlje trenira v ZDA. Današnja odločitev tega seveda ni spremenila, zdaj pa ao na potezi druge panožne športen zveze, da preverijo spiske ruskih nastopajočih in odločijo o njihovih nastopih.

V Moku pa so potrdili še, da ruski športniki, ki so jih kdajkoli ujeli pri dopinških prekrških, na igrah ne bodo smeli nastopiti. Prav zato je Mok z iger izključil tudi atletinjo Julijo Stepanovo in njenega moža, ki sta pomagala razkriti dopinško afero v Rusiji, saj atletinji ne dovoli nastopa pod zastavo Moka, ker si je v preteklosti že pomagala z nedovoljenimi sredstvi.

Novico so že pozdravili v Rusiji, kjer so še skupaj z ministrom Vitalijem Mutkom v soboto trepetali za ekipo: "Pravila so zelo stroga, a prepričan sem, da bo večina ekipe v Riu nastopila." Pozitivnih odmevov je več. "To je pravilna odločitev," je dejal vodja odbora za šport v ruskem parlamentu Dimitrij Sviščjov in dodal: "A takšne odločitve ne bi smeli sprejemati le za ruske športnike, ampak za vse po svetu. S tem bi izkoreninili problem dopinga." Zadovoljni so tudi v posameznih ruskih športnih panožnih zvezah. Tudi skakalka ob palici Jesena Isinbajeva je govorila o pravilni odločitvi: "Izključitev cele ruske ekipe bi bila velika napaka in mednarodni športni škandal."

Predsednik OKS Bogdan Gabrovec je današnjo odločitev Moka, da ruski športniki lahko nastopijo na olimpijskih igrah v Rio de Janeiru označil kot dobro, obenem pa dodaja, da vidi v tej odločitvi tudi možne pasti za sodobni šport: "Osebno menim, da je ta odločitev dobra za šport, čeprav je nekakšen kompromis. Slaba je v drugem delu, saj prelaga odločitev o nastopu na mednarodne športne zveze, kar je delikatno. Lahko se zgodi, da te odločitve ne bodo športne, ampak da bodo panoge odločale v skladu s svojimi interesi in poli, ki jim pripadajo posamezna vodstva zvez. Tukaj gre šport v smer, ki si je nismo želeli."

A kot pravi, mora na prvem mestu ostati pravičnost in izključitev celotne ruske ekipe bi bila v tem smislu neupravičena: "Upam, da se bodo vse mednarodne zveze problema lotile na enak način in prepoznale, da športnik, ki nikoli ni jemal dopinga, vendarle ni kriv in ne sme odgovarjati za napake sotekmovalcev v svoji reprezentanci."

Mok je po razkritju McLarnovega poročila, kot se imenuje poročilo Svetovne protidopinške agencije o preiskavi dopinga v Rusiji, ki ga je vodil Kanadčan Richard McLaren, danes odločal prav o tem, ali po razkritju, da je šlo v Rusiji za skrbno načrtovani doping, ki ga je vodil in prikrival državni vrh ob pomoči pristojnih služb in tajne policije, izključi celotno rusko reprezentanco z iger.

V Rusiji so danes poročali tudi o ustanovitvi neodvisne protidopinške komisije, kar je podprl sam predsednik Vladimir Putin. Predlog je, da bi jo vodil 81-letni Vitalij Smirnov, ki je že kar 45 let tudi član Mednarodnega olimpijskega komiteja. "Gre za človeka brez madeža, ki ima zaupanje olimpijske družine," je po poročanju ruskih agencij dejal Putin, ki je že v ponedeljek s prvimi kadrovskimi menjavami reagiral tudi na McLarnovo poročilo.

V tem je Wada ugotovila, da je bilo med letoma 2012 in 2015 vsaj 643 pozitivnih testov, ki so jih Rusi prikrili v dodelanem projektu "izgubljanja testov", ko so sporni testi preprosto izginili in nikoli niso bili dostopni. Po podatkih Wade je bilo vpletenih 30 športov oziroma panog, največ pozitivnih testov je bilo v atletiki (139), sledi pa dviganje uteži (117) in paraolimpijski šport (35) pred rokoborbo (28). Izpostavili so predvsem zimske olimpijske igre v Sočiju 2014 in zadnji svetovni prvenstvi v atletiki in plavanju, ki ju je gostila Rusija. Kar 14 Svetovnih protidopinških agencij, tudi ameriška, kanadska in nemška, je tako nato zahtevalo suspenz za celotno rusko olimpijsko ekipo.

Ruska dopinška afera pa se vleče še iz lanskega leta, po šokantnih objavah nemškega ARD in drugih medijev.