GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija portugalska ronaldo 3 Ekipa24.si

Jaaaa!!! Norišnica v Stožicah, Slovenija na ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

vinicius Ekipa24.si

Zvezdnik Reala in Brazilije se je zlomil pred ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Wada je MOK obtožila za "resne napake" med testiranji v Riu

Deli na:
Wada je MOK obtožila za "resne napake" med testiranji v Riu

Foto: Getty Images

Svetovna protoidopinška agencija Wada je v neodvisnem poročilu obtožila Mednarodni olimpijski komite (Mok) za "resne napake" med zbiranjem dopinških vzorcev športnikov, ki so tekmovali na letošnjih poletnih olimpijskih igrah v Rio de Janeiru.

V poročilu, ki ga je izdelal neodvisni opazovalec v Montrealu, so pri Wadi zapisali, da osebje, ki je v Riu izvajalo dopinške teste, ni imelo ključnega znanja in ustreznega treninga, v Riu so se delavci spopadali s pomanjkanjem opreme za testiranje in tudi samo načrtovanje dopinških testov med igrami naj bi bilo neustrezno.

V poročilu še piše, da nad nekaj hudimi napakami organizatorji resda niso imeli nadzora, druge pa so bile posledica varčevanja - tako znižanja proračuna kot zmanjševanja osebja. Wada je ob tem še zapisala, da bi moralo imeti osebje, ki izvaja dopinške teste, še zlasti nadzorniki, ki spremljajo športnike med testi, boljši trening oziroma ustreznejšo izobrazbo. "Neizobraženo in neizkušeno osebje ne bi smelo delati na olimpijskih igrah," je zapisala Wada.

"Na takšen način se omaja zaupanje športnikov v ustrezen protidopinški program in ponuja priložnost za izkušene in brezvestne športnike, ki želijo zlorabljati sistem in manipulirati z dopinškim nadzorom," je še zapisala Wada.

Kljub nekaj resnim napakam pa je Wada pohvalila osrednji protidopinški laboratorij v Riu in dejala, da ima bogato zapuščino za protidopinško gibanje po vsej Južni Ameriki. "Navkljub težavam z osebjem, z omejenimi viri ter drugim logističnim napakam je treba pohvaliti zlasti prostovoljce, ki so opravili izjemno delo," je dejal predsednik neodvisne komisije Jonathan Taylor.