SDO_10-03-24_1219UTC_131-171_RedScreen_4k Svet24.si

Zabeležili najmočnejši sončev izbruh ...

Urbani6-dec20 Svet24.si

Kmetu s polja ukradli 6 ton izredno cenjenega ...

1709125029-dsc1928-01-1709124960495 Necenzurirano

Policija potrdila, da preiskuje sum napada na ...

1727899568-dsc0055-01-1727899502876 (1) Reporter.si

Škandal ob obletnici KPK: Tilen Artač zabaval ...

ilenic Ekipa

Tako se to dela: Slovenski reprezentant zabil svoj...

življenje-na-tehtnici, adriana Njena.si

Preobrat razjezil gledalce: Zakaj Adriana ostaja?

albert riera Ekipa

Albert Riera brutalno iskren po evropskem porazu: ...

Magazin

Mohorič brani naslov po makadamu, tekmec tudi van der Poel

Deli na:
Mohorič brani naslov po makadamu, tekmec tudi van der Poel

Matej Mohorič je na dirki Milano−San Remo prišel do zmage kariere - Foto: Twitter/ Team Bahrain Victorious

Slovenski kolesarski as Matej Mohorič bo v nedeljo branil naslov svetovnega prvaka po makadamu. Tokratna preizkušnja v Belgiji med Hallejem in Leuvenom je privabila tudi številna druga velika imena kolesarstva. Eden glavnih tekmecev 29-letnega Slovenca bo namreč Nizozemec Mathieu van der Poel.

Medtem ko bo Tadej Pogačar v soboto na dirki po Emiliji prvič poziral v mavričasti majici svetovnega prvaka na cestni dirki, se obdobje v mavričastem na makadamu za Mohoriča vsaj za zdaj izteka.

Lani je v Benečiji prepričljivo slavil na drugem SP v makadamu pred Belgijcem Florianom Vermeerschom (+0:45) in Britancem Connorjem Swiftom (+3:39). Na dirki je nastopil tudi Belgijec Wout Van Aert, a imel ogromno težav s kolesom.

Lansko žensko preizkušnjo je dobila letošnja zmagovalka dirke po Franciji Poljakinja Kasia Niewiadoma pred Italijanko Silvio Persico in Nizozemko Demi Vollering.

Dvanajst mesecev kasneje bo na vrsti tretje SP, v soboto od 12. ure bo najprej 135 km dolga ženska preizkušnja, na kateri Slovenk ne bo na štartu. V nedeljo se bo ob isti uri začela 182 km dolga preizkušnja še za moško elito. Ta bo morala premagati nekaj več kot 100 km neasfaltiranih cest in 1150 višinskih metrov.

V dresu slovenske reprezentance bo ob Mateju Mohoriču nastopil tudi njegov ekipni kolega pri Bahrain-Victoriousu Matevž Govekar. Slednji je na zadnji dirki svetovne serije po makadamu v Gironi slavil, medtem ko je Mohorič padel, si poškodoval dlan in ostal brez nastopa na cestnem SP.

"V Gironi sem si poškodoval dlan in izpustil cestno SP. Stanje je vse boljše, bolečin ni več toliko, zato sem pripravljen na nedeljo," je v izjavi za svojo ekipo Bahrajna dejal Mohorič.

Kot pravi, trasa tokrat ni tako tehnično zahtevna kot lani, zato je pričakovati manjšo selekcijo med najboljšimi. "Skupine bodo večje, obeta se sprint manjše skupine. Naredil bom vse, da ubranim naslov prvaka, zagotovo pa ne bo lahko. Na startu so nekatera velika imena," je poudaril Mohorič.



"Letos nisem imel ravno veliko sreče ob padcih in tehničnih težavah, zato upam, da bo v nedeljo drugače. Moj edini cilj je dati vse od sebe in poskusiti vnovič zmagati," je za konec pristavil Mohorič. Ob obeh članih Bahrajna bo v zelenem dresu reprezentance nastopil še Adam Jordan.

Med glavnimi kandidati za zmago so ob obeh izpostavljenih Slovencih še van der Poel, Belgijci Tim Merlier, Tiesj Benoot in Jasper Stuyven, Mehičan Isaac del Toro, na startu pa bo tudi upokojeni olimpijski prvak iz Ria Belgijec Greg Van Avermaet ter zvezdnik ciklokrosa Eli Iserbyt in ameriški kolesar številka ena po makadamu Chad Haga ter še številni drugi.

Sama pravila makadamskega kolesarjenja so nekoliko drugačna, mešanica cestnega in gorskega dirkanja. Asfaltiranih cest ne sme biti več kot 40 odstotkov, ob makadamu pa so dovoljene tudi druge poti ter tlakovani odseki.

Ob conah za okrepčila so postavljene tudi tehnične cone za popravila oziroma pomoč podporne ekipe. Vsakršna pomoč zunaj con za okrepčila ter tehnično pomoč ni dovoljena, za kar je predvidena diskvalifikacija. Dovoljena pa je pomoč reprezentančnih kolegov na trasi.

Tekmovalci so tako med conami bolj kot ne prepuščeni samim sebi ter svojim orodjem in nadomestnim zračnicam. Kolesarji morajo dirko končati z istim okvirjem kolesa, s katerim so jo tudi začeli.

Trasa je precej manj razgibana kot lanska. Kolesarje med elito najprej čaka krog v okolici Halleja, nato pa pot skozi brabantske gozdove. V okolici Leuvena bosta na vrsti še dva kroga v bližnjih gozdovih, ženske dan prej čaka le en 47 km dolg krog v okolici Leuvena.

Skupaj bo na SP potekalo tekmovanje v 15 starostnih kategorijah, od tega devetih moških in šestih ženskih.