kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Mehiška bogatašinja je kupila dolenjski grad Mirna, taki so njeni načrti

Deli na:
Mehiška bogatašinja je kupila dolenjski grad Mirna, taki so njeni načrti

Grad Mirna v Mirni na Dolenjskem. - Foto: YouTube/Miha Vuk

Grad Mirna na Dolenjskem, ki velja za enega lepših in redkih obnovljenih kulturnih spomenikov srednjeveške arhitekture na Slovenskem, je te dni dobil novega lastnika. Kot sponzor nemškega v ZDA živečega zvočnega terapevta, multiinstrumentalista in umetnika Kailasha Kokopellija ga je kupila v Mehiki živeča Američanka Tatiana Rodriguez Anderson.

Z mirnske občine so sporočili, da dedinja profesorja gledališke zgodovine Marka Marina, ki je grad s prijatelji prenavljal do svoje smrti leta 2015, in kupec višine kupnine nista želela izdati.

Dodali so, da je omenjeni Kokopelli novo lastnico gradu Rodriguez Andersonovo za nakup navdušil s svojo vizijo. Tam načrtuje vzpostavitev šolskega, izobraževalnega, raziskovalnega in terapevtskega centra.


Po podatkih mirnske občine Kokopelli zdravilne učinke zvoka raziskuje od zgodnjih devetdesetih let prejšnjega stoletja, preden je odkril mirnski grad, pa je 12 let živel in delal na Švedskem.

Na Mirni je bil prvič pred letom dni. Na tamkajšnjem grajskem griču je bil "ob junijski polni luni, ravno ob sončnem zahodu", je dejal ob nakupu in dodal, da je prepričan, da ga je grad nekako sam poklical, da bi nadaljeval Marinovo vizijo.

Mirnski grad je sicer prodajala nepremičninska agencija Remax, kupca pa je zastopala nepremičninska agencija Novi list, so še sporočili z mirnske občine.



Po podatkih omenjene agencije grad pokriva nekaj več kot 2400 kvadratnih metrov, obdaja ga nekaj manj kot 5300 kvadratnih metrov zemljišča.

Grad je do svoje smrti leta 2015 s prijatelji in podporniki prenavljal profesor gledališke zgodovine Marin, ki je po mnenju agencije iz nepovezanih ruševin obnovil grad do nekdanje podobe.

Po podatkih agencije gre sicer za kompaktno, vase zaprto osrednjo grajsko stavbo - palacij, ki "sodi med najmogočnejše tovrstne motive v predalpskem prostoru". Grad zaznamujejo romanske, gotske, renesančne in baročne stilne značilnosti. Zelo dobro ohranjeni so avtentični poznogotski šilastoločni portali iz 15. stoletja in obnovljena velikopotezna zasnova arkadnih galerij iz sredine 17. stoletja, ki na dvoriščni strani obtekajo celotno stavbo, so še dodali.

Začetki gradu Mirna sicer segajo na konec enajstega stoletja, kar ga uvršča med najstarejše listinsko izpričane gradove v Sloveniji. Stoji na območju, ki je leta 1016 z darovnico cesarja Henrika II. pripadlo Viljemu II., sinu grofice sv. Eme Krške. Mirnski grad viri prvič omenjajo leta 1250, samo vaško naselje pa leta 1180. Mirnsko župnijo so ustanovili leta 1862, Občino Mirna pa leta 2011. Na mirnski občini so prodajo mirnskega gradu pozdravili.