ribi Dobra karma

Kaj nam prinaša prehod Sonca v astrološko ...

1_isaac palma otrok Svet24.si

Isaac Palma: "V Sloveniji otroke vzgajate bolj ...

POL201804273605 Reporter.si

Ali bosta Bojan Požar in Žan Mahnič splavila ...

zmago jelinčič Svet24.si

Sodišče zavrnilo Jelinčičevo tožbo! Zmago je ...

20200219-00990389 Necenzurirano

Rekonstrukcija afere "prisluškovanje"

gabrijela-fatorić Njena.si

Sanjski moški: Gabrijela je postala temnolaska

Monika in Denis 4 Njena.si

Ljubezen na vasi: Kaj se je zgodilo po dveh letih?...

Magazin

Tako se znanstveniki trudijo severne bele nosoroge rešiti pred izumrtjem

Deli na:
Tako se znanstveniki trudijo severne bele nosoroge rešiti pred izumrtjem

Skrbnik James Mwenda in Sudan, lani umrli zadnji severni beli nosorog. - Foto: Ol Pejeta

Mednarodni konzorcij znanstvenikov je sporočil, da je uspešno oplodil jajčeca zadnjih dveh še živečih samic severnega belega nosoroga. "Upamo, da bomo uspeli ustvariti zarodke, ki bodo zmožni preživeti," so sporočili. Gre za enega zadnjih poskusov rešitve te podvrste.

Znanstveniki so severnima belima nosoroginjama Najin in Fatu odvzeli deset jajčec, za osemenitev pa jih je dozorelo sedem. Z intercitoplazemsko injekcijo sperme so jih 25. avgusta v laboratoriju v Cremoni umetno oplodili. Uporabili so zamrznjeno spermo dveh že poginulih belih nosorogov, Sunija in Sauta, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Zdaj bodo počakali, ali bo oploditev uspela in se bodo zarodki začeli razvijati. Če se bodo, jih bodo vsadili v samice južnega belega nosoroga. Nobena od še živečih samic severnega belega nosoroga namreč ne more nositi ploda zaradi različnih zdravstvenih težav.

"Prihodnost severnega belega nosoroga je sedaj odvisna le od umetnih tehnik oplojevanja," so še dejali znanstveniki. Zadnji samec severnega belega nosoroga je namreč poginil leta 2018, na svetu pa naj bi bili samo še omenjeni samici Najin in Fatu. Živita v konservatorskem parku v Keniji pod stalnim nadzorom oboroženih stražarjev pred divjimi lovci.

Severni beli nosorog ali severni oglatoustni nosorog je ena od dveh podvrst belega nosoroga - druga je južni beli nosorog. Nekdaj je živel v več državah vzhodne in srednje Afrike južno od Sahare.

loading...
Loading...