Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

"Mali kanibal", "predsednik", "kralj" - kako bi še opisali Tadeja Pogačarja?

Deli na:
"Mali kanibal", "predsednik", "kralj"  - kako bi še opisali Tadeja Pogačarja?

Foto: Reuters

Zmaga Tadeja Pogačarja na letošnji dirki po Franciji, s čimer je 22-letni mladenič postal najmlajši dvakratni zmagovalec največje kolesarske dirke na svetu, odmeva v medijih po Evropi in širše. Na družbenih omrežjih pa med slovenskimi uporabniki in tudi širše dežujejo čestitke kolesarju s Klanca pri Komendi.

Francoski športni časnik L'Equipe, ki je uradni medijski partner Toura, je ob koncu dirke v nedeljo zvečer na svoji spletni naslovnici objavil fotografijo Pogačarja z velikim pripisom "Neizprosni Pogačar". Časnik pri tem izpostavlja, da je mladi Slovenec pokazal izjemno predstavo. Njegova nadvlada na dirki pa bi tako po mnenju časopisa lahko trajala še dolga leta.

Novica o Pogačarjevi drugi zaporedni zmagi na dirki po Franciji je bila med glavnimi novicami dneva na agenciji Reuters. Ta je v naslovu Pogačarja poimenoval "Mali kanibal" in ga tako primerjala z legendarnim Belgijcem Eddyjem Merckxom, ki je na Touru slavil petkrat.

"Tadej Pogačar je v nedeljo postal najmlajši kolesar z zaporednima zmagama na dirki po Franciji. Z izjemnim dirkanjem je privabil številne primerjave z najboljšimi v zgodovini tega športa," je ob tem zapisala agencija.

Italijanski športni časopis Gazzetta dello Sport pa je Pogačarja imenoval za "kralja Toura". Včerajšnja zadnja etapa je bila po pisanju najbolj znanega italijanskega športnega medija zmagovita parada za dvojnega zmagovalca.

Britanski BBC na svojih spletnih straneh sicer uvodni del poročanja o Touru namenja britanskemu sprinterju Marku Cavendishu, ki mu na včerajšnji etapi ni uspelo zabeležiti 35. etapne zmage, s čimer bi prehitel Merckxa z največ etapnimi zmagami v zgodovini. A je britanski javni medij nato velik del članka posvetil "Predsedniku Pogačarju".

"Pogačar je preprosto dominiral na tem Touru. V gorah ni imel pravih tekmecev, v prvem kronometru v peti etapi pa je odpihnil vse ostale. Dvaindvajsetletniku dinamika dirke in njegovi konkurenti niti enkrat niso povzročali težav," je zapisal BBC.



Ob uspehu Pogačarja, ki si je na družbenih omrežjih prislužil številne čestitke in pohvale, pa ni ostal neopažen tudi širši uspeh slovenskih kolesarjev na Touru. Tako je zadnji dan dirke veliko pozornosti požela gesta trojice Slovencev na dirki - Pogačarja, Mateja Mohoriča in Luke Mezgeca - ki so se ob uvodu etape s poziranjem s številko 11 v rokah poklonili Primožu Rogliču. Ta je po poškodbi zaradi padca dirko končal v prvem tednu.

Video te geste je na Twitterju delil slovenski premier Janez Janša, ki je ob tem zapisal, da je "Slovenija ponosna na vas", ob tem pa je v zapisu omenil Pogačarja, Mohoriča in Rogliča.

Posnetke geste so delili tudi prireditelji največje kolesarske dirke na svetu, ki so na uradnem profili na Twitterju zapisali, da je trojica slovenskih kolesarjev slavila slovenske uspehe, ne da bi ob tem pozabila na Rogliča.

Medtem se je čestitkam Pogačarju po družbenih omrežjih pridružil tudi predsednik države Borut Pahor, ki je zapisal, da je danes "Slovenija soglasno rumena".

Na podelitvi pokala za skupno zmago v osrčju Pariza je sodeloval tudi slovenski zunanji minister Anže Logar. Ta je na svojem profilu na Twitterju objavil fotografijo z zmagovalcem dirke in zapisal: "Čestitke [Tadej Pogačar] in iskrena hvala za vsa odrekanja in vložen trud."

Čestitkam Pogačarju, ki so kar deževali med slovenskimi uporabnimi družbenih omrežji, pa so se pridružili tudi nekatere športne zveze in znani slovenski športniki. Tako so v Nogometni zvezi Slovenije v čestitki objavili posnetek Pogačarja na zmagovalnem odru v Parizu, dvakratna svetovna prvakinja v smuku Ilka Štuhec pa je ob videu slovenske trojice na Touru zapisala: "Dvakratni zaporedni zmagovalec, čestitke [Tadej Pogačar]".