Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Lizbona in Portugalska sta noreli: "Prvaki, mi smo prvaki Evrope!"

Deli na:
Lizbona in Portugalska sta noreli: "Prvaki, mi smo prvaki Evrope!"

Foto: Getty Images

Veselje po sinočnji zmagi portugalske nogometne reprezentance v finalu evropskega prvenstva v Franciji proti gostiteljici je bilo izjemno po celotni državi na Pirenejskem polotoku. Posebej veselo je bilo v Lizboni, kjer so desettisoči, obarvani v rdeče, zeleno in rumeno, rajali ob zmagi z 1:0 in prvem naslovu prvaka na velikih tekmovanjih

"Prvaki, mi smo prvaki Evrope!" so vzklikali navijači v navijaški coni v Lizboni, portugalskem glavnem mestu. "Nimam besed. Zaslužili smo si. Končno smo utišali Francijo in vse, ki so slabo govorili o nas. Dokazali smo, da smo močnejši," je dejal 22-letni Ruben Sardinha, s portugalsko zastavo okrog vratu.

Navijačica Carla Martins je s solzami v očeh poudarila, da nikoli ni dvomila v izbrano vrsto. "Portugalska! Portugalska! Verjela sem do konca. Zaslužili smo si!" je vpila.

Niso pa bili vsi tako samozavestni kot ona. Množico je zmrazilo, ko je moral Cristiano Ronaldo, glavni portugalski zvezdnik, že v prvem polčasu iz igre zaradi poškodbe kolena. A vso negotovost so zamenjali huronski vzkliki veselja v 109. minuti tekme, ko je Eder odločil zmagovalca.

"Brez dvoma smo si to zaslužili. Nismo bili arogantni, ampak ponižni. Z Ronaldom bi mogoče dosegli zadetek več, toda igrali smo kot ekipa in to se je izplačalo," je povedal 61-letni navijač Fernando Silva.

Za nekatere navijače pa je imela bila zmaga nekaj grenkega priokusa, predvsem pri navijačih poškodovanega kapetana Ronalda. "Takšnega konca prvenstva si ni zaslužil. Žalostno je," je z Ronaldom sočustvoval 40-letni Gregorio Teixeira.

Po zadnjem sodniškem žvižgu so vzkliki veselja odmevali po lizbonskih ulicah, navijači so mahali z zastavami iz avtomobilov, trobili, nebo pa je žarelo ob pirotehničnih eksplozijah. Tisoči so se zbrali na trgu Marques de Pombal, kjer so glasno peli portugalsko himno in slavili junaka večera. "Eder, Eder! so vpili v čast v Gvineji Bissau rojenega nogometaša, ki je v karieri igral za Oliveiro Hospital, Tourizense, Academico, Brago, Swansea City in Lille.

Na bližnjem trgu so navijači na velikem ekranu spremljali tudi podelitev pokala, ki ga je dvignil Ronaldo. S tem so si zacelili rano, ki jih je razjedala zadnjih 12 let zaradi poraza v finalu EP 2004. Tega je gostila prav Portugalska, v finalu pa jo je ugnala Grčija.

"Zelo je čustveno vse skupaj. Leta 2004 nam ni uspelo priti do naslova, zdaj pa smo končno prvaki," je dejal 22-letni Tiago Teixeira.

Zmaga prinaša prepotrebno veselje ob tem, ko se Portugalska bori z gospodarsko krizo, ki jo je pred dnevi pripeljala do tega, da jo lahko čakajo še sankcije Evropske komisije.

Predsednik Marcelo Rebelo de Sousa, ki si je finale ogledal na stadionu Stade de France, je proslavljal skupaj z navijači. "Smo najboljši v Evropi. Pokazali smo, da smo močni, združeni in sposobni premagati vse težave," je dejal portugalski predsednik.

Nekdanji zvezdnik Portugalske Luis Figo se je tudi oglasil, na družbenih omrežjih je zapisal: "Prvaki! Izjemni ste! Čestitke!"

Nogometaše danes po vrnitvi v domovino čaka še velik sprejem in parada.