Dimitrij Rupel Svet24.si

Dimitrij Rupel potarnal nad mizerno plačo! Toliko...

katerina tihonova Svet24.si

Bo Putina nasledila hči, ki je v razmerju z ...

piarovci lobisti-2 Necenzurirano

To so zmagovalci Janševega pohoda na medije in ...

anze logar pf Reporter.si

Ravs v SDS: Jože Tanko označil Anžeta Logarja ...

ceferin perez pm Ekipa24.si

Dobila sta se na večerji, darilo Pereza Čeferinu...

poroka varuška Njena.si

Člani eksperimenta so bili pod strogim nadzorom

liverpool navijaci pariz policija Ekipa24.si

Kaos pred finalom lige prvakov! Navijači ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Domen Prevc izgubil vodstvo v svetovnem pokalu, Peter še ne skače

Deli na:
Domen Prevc izgubil vodstvo v svetovnem pokalu, Peter še ne skače

Foto: Twitter

Kamil Stoch je po zmagi v Wisli prevzel vodstvo v svetovnem pokalu, dosedanji vodilni Domen Prevc je bil peti.

Poljak Kamil Stoch je zmagal na tekmi za svetovni pokal v smučarskih skokih v domači Wisli (133 in 124 m, 268 točk) in s tem prevzel vodstvo v pokalu iz rok tokrat petouvrščenega Domna Prevca (120 in 128 m, 247,4). Drugi je bil Avstrijec Stefan Kraft (133 in 117 m, 251,7), tretji pa Nemec Andreas Wellinger (127,5 in 120,5 m, 249,1).

Jurij Tepeš je bil 15. (125,5 in 125,5 m, 235,5), Jernej Damjan 16. (124 in 122,5 m, 234,5), Cene Prevc pa 26. (126 in 113 m, 222,7).

V finale se izmed Slovencev ni uvrstil Bor Pavlovčič, ki je končal na 41. mestu (117 m, 96,6). Anže Semenič (47.) in Aljaž Osterc (50.) sta izpadla v petkovih kvalifikacijah.

"Krivulja mojih skokov niha, malo je šla navzdol. Toda je treba iti mirno z glavo naprej in mirno nadaljevati sezono. Danes sem bil osredotočen na skok in me naletavanje snega ni motilo, snega sploh nisem opazil. Skakalnica je bila vrhunsko pripravljena, saj so sneg odstranjevali. Žal pa med mojim skokom pogoji niso bili najboljši. Bili so slabši, toda tudi jaz bi lahko skočil bolje. Torej ne morem kriviti vetra za slabše skoke. Mislim tudi, da je bil po občutkih moj drugi skok slabši od prvega, ker se v Wisli v vetru da hitro pridobiti nekaj dodatnih metrov," je ocenil Domen Prevc.

"Peto mesto je odličen izid, ne glede na to, da je imel Domen v prvi seriji veliko smole, slabše pogoje in je kot edini dobil pribitek. V pogojih, ko je bil nalet nizek, se je naredila razlika za vodilnimi. Pohvaliti gre tudi ostale tri za ekipni uspeh. Glede na to, da smo tukaj brez Petra Prevca, smo lahko zadovoljni. V takih vremenskih razmerah kot danes ima tekmovalna žirija težke pogoje, da izpelje tekmo. Mislim, da bi pred prvim skokom Domna vseeno lahko počakali. Ima pa še rezerve v zaletu, ker bi se lahko nižje vozil in ne bi toliko zamujal. Na tem bo treba še delati. Toda to ni lahko, kot je slišati, se bori in trudi, a ne gre čez noč," pa je pojasnil pomočnik slovenskega trenerja Jani Grilc.

Stoch je vodil že po prvi seriji (139,1 točke) pred Kraftom (135,7), tretji je bil rojak slednjega Michael Hayböck (128,5), četrti Wellinger (124,6), peti pa domačin Piotr Žyla (124,2). Domen Prevc je bil 12. (118,1), Jernej Damjan, tretji v petkovih kvalifikacijah, in Cene Prevc (po 115,5) sta delila 18. mesto, Tepeš pa je bil 21. (115,3).Stoch je po odločitvi trenerja začel svoj prvi skok na tekmi z nižjega zaletnega mesta kot tekmeci pred njim in so mu namerili 133 m kot pred njim tudi Kraftu. Sledila sta še skoka Norvežana Daniela Andreja Tandeja, ki pa je skočil 123 m (124,2) in bil pred finalom osmi. Še štiri mesta nižje je bil Domen Prevc, ki je imel dokaj slabe vetrovne razmere in zato 1,4 točke dodatka.

Cene Prevc je v finalu nastopil nekoliko pozneje, kot je bilo predvideno, ker mu je ušla smučka po skakalnici in so mu jo morali prinesti na vrh tekmovališča. Izročil mu jo je vodja tekem pokala Walter Hofer, tako je Cene Prevc lahko drugič skočil kot zadnji izmed slovenske četverice finalistov. Pred njim je skočil tudi brat Domen in si s 128 m zagotovil trenutno vodstvo. Kot prvi ga je, le za pol točke, prehitel Tande (122,5 m).

Tande in najmlajši izmed treh bratov Prevc sta vodila vse do nastopa Wellingerja (120,5 m). Nato je prva trojica iz prve serije kar nekaj časa čakala na nastop zaradi premočnega vetra. Hayböck, na koncu osmi, in rekorder skakalnice Kraft sta pristala le pri 117 m. Slednji je vseeno prevzel vodstvo, dvakratni olimpijski zmagovalec Stoch pa je s 124 metri in 16,3 točke prednosti pred tekmeci potrdil zmago, osemnajsto v karieri.

Z njo je zdaj na čelu pokala in bo nedeljsko drugo tekmo pred domačimi gledalci začel z rumeno majico. To je na novoletni turneji izgubil in jo tam tudi znova oblekel Domen Prevc. Zmagovalec prestižne turneje štirih skakalnic Stoch ima 733 točk, Domen Prevc jih ima na drugem mestu 691, slednjemu pa se je na tretjem mestu še bolj približal Tande (687). "Rumena majica gor ali dol, skoki so pomembni in za kaj več moram narediti boljše skoke. Konec koncev je tudi Tande blizu. Vsaka skakalnica ti ustreza, če skačeš dobro, če ne, pa ti je lahko marsikatera neustrezna. S tekmi skoki, kot jih imam, bi moral imeti srečo, da bi prišel med prve tri," je menil Domen Prevc.

Avstrijec Gregor Schlierenzauer se je po več kot enoletnem premoru vrnil na 31. mestu, finale pa je zgrešil za vsega 1,2 točke. Sedemindvajsetletni po dvakratni skupni zmagovalec pokala in novoletne turneje ter olimpijski in šestkratni svetovni prvak je pred tem zadnjič tekmoval 3. januarja lani v Innsbrucku. Potem je 7. januarja ob 26. rojstnem dnevu sporočil, da v svetovnem pokalu do konca sezone ne bo več nastopal.

Izpustil je tudi svetovno prvenstvo v poletih na domačem Kulmu, marca lani pa si je nato na smučanju poškodoval še kolenske vezi. Zmagovalec 53 tekem svetovnega pokala je moral zato v kvalifikacije, kjer si je s 122,5 metra dolgim skokom in 19. dosežkom zagotovil nastop na tekmi, na kateri je manjkal branilec velikega globusa Peter Prevc, ki si je po zanj neuspešnem začetku sezone, trenutno je na 16. mestu pokala, vzel premor.