bencin Svet24.si

Znane so nove cene goriv: So dosegle rekord, ali ...

jasna kuljaj Svet24.si

FOTO: Kje dopustujejo slovenski estradniki?

Jaša jenull Necenzurirano

Kaj bo Jaša Jenull rekel ob izbiri šefa ...

pirc musar ms Reporter.si

Kako sta obogatela Nataša Pirc Musar in njen mož...

dragic Ekipa24.si

Ste videli, slišali? Dragićev govor soigralcem v...

katja-in-katka-bogataj Njena.si

Katja in Katka Bogataj: Najin otrok bo imel dve ...

Adam Delius Ekipa24.si

Oglasil se je Delius! Tu je novi trener in njegova...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Legendarni Clint Eastwood praznuje 85 let

Deli na:
Legendarni Clint Eastwood praznuje 85 let

Foto: Reuters

Svoj 85. rojstni dan danes praznuje hollywoodski veteran Clint Eastwood, ki je kot igralec zaslovel kot redkobesedni kavboj ali detektiv, uveljavil pa se je tudi kot režiser filmov. Za filma Neoproščeno in Punčka za milijon dolarjev je prejel oskarja za režijo, pohvali pa se lahko tudi z dolgim seznamom drugih nagrad.

Clint Eastwood, rojen v San Franciscu, je najprej nastopal v manjših filmskih vlogah in se preživljal kot kopališki mojster. Pozornost je med drugim pritegnil kot policaj v uspešnici Umazani Harry.

Pozneje je zaigral v številnih vesternih, v trilogiji dolarjev režiserja Sergija Leoneja (Za prgišče dolarjev, Za dolar več in Dober, grd, hudoben), kjer je zablestel v vlogi Moža brez imena, kot Jed Cooper je prepričal v filmu Obesite ga brez usmiljenja, v začetku 90. let je prevzel vlogo Williama Mannyja v svojem s tremi oskarji nagrajenem vesternu Neoproščeno.

Videti ga je bilo mogoče tudi v trilerjih, kot sta Pobeg iz Alcatraza in Na ognjeni črti, ob Meryl Streep pa je zaigral tudi v ljubezenski drami Najini mostovi.

Po filmu Gran Torinu (2008) se je nameraval posvetiti izključno režiranju. Med drugim je režiral uspešnico Onostranstvo, v kateri je zaigral Matt Damon, in biografsko dramo o Nelsonu Mandeli z naslovom Nepremagljiv, v kateri je glavno vlogo odigral Morgan Freeman.

Sodeloval je tudi z drugimi filmskimi ustvarjalci. S Spielbergom sta kot režisersko-producentski par med drugim sodelovala pri vojnih dramah Zastave naših očetov in Pisma z Iwo Jime.