900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Kitajci vstopili v novo leto, a zaradi koronavirusa brez običajnega veseljačenja

Deli na:
Kitajci vstopili v novo leto, a zaradi koronavirusa brez običajnega veseljačenja

Tako je tradicionalno praznovanje kitajskega novega leta (fotografija je simbolična). - Foto: Reuters

Na Kitajskem so včeraj vstopili v novo leto po lunarnem koledarju v senci novega virusa, ki je zahteval 26 življenj, več kot 830 ljudi je okuženih. Vstop v novo leto ponekod praznujejo, a so v okviru prizadevanj za zajezitev virusa odpovedali številna praznovanja in ognjemete ter omejili potovanja v 13 mestih s skupno 43 milijonov prebivalcev.

Ustavitev prometnih povezav velja v provinci Hubei, kjer je koronavirus v mestu Wuhan tudi izbruhnil. Medtem ko je bilo milijone Kitajcev na poti so oblasti ustavile vsa potovanja izven mesta, javni transport in ljudem naročile, da ostanejo doma.

Medtem ko iz drugih delov Kitajske poročajo o praznovanjih in družinskih srečanjih, ki so običajna ob vstopu v novo leto, je tako Wuhan mesto duhov, ulice so prazne in trgovine zaprte, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V mestu se soočajo s pomanjkanjem bolniških postelj, tako da so oblasti napovedale, da bodo v desetih dneh postavili bolnišnico s tisoč posteljami. Po poročanju lokalnih medijev je v mesto kitajska vojska poslala 40 svojih zdravnikov, ki bodo pomagali na intenzivni negi. Iz Šanghaja bodo poslali 405 zdravstvenih delavcev.

Izven Hubeija so sicer oblasti v Pekingu in Hongkongu odpovedale tudi večje javne dogodke ob današnjem prehodu v lunarno novo leto. Iz varnostnih razlogov so odpovedali ognjemete v Pekingu in drugih velikih mestih. Tradicionalna novoletna oddaja na državni televiziji, ki jo gleda več sto milijonov Kitajcev, se je začela s čustvenim pozivom k boju proti virusu v Wuhanu.

Vodja Kitajskega centra za nadzor bolezni in preventivo Gao Fu je Kitajce pozval, naj se ne udeležijo novoletnih praznovanj na prostem in naj raje ostanejo doma.

Na vstopu v podzemno železnico v Pekingu je včeraj osebje v zaščitnih oblekah ljudem merilo telesno temperaturo, na železniški postaji pa so postavili termalne kamere. Od sobote bo za obiskovalce zaprto Prepovedano mesto, zaprli so tudi del Kitajskega zidu in več drugih znamenitosti. Do nadaljnjega obisk ni mogoč niti v Disneylandu v Šanghaju.



Bloomberg News je poročal, da je vlada vsem turističnim agencijam naročila, da ustavijo prodajo potovanj po Kitajski in v tujino.

V ZDA so medtem včeraj potrdili drugi primer okužbe z virusom. Okužbo so potrdili pri ženski v Chicagu, ki je prišla iz Wuhana 13. januarja. Preiskujejo pa še 50 sumov. Ženska v šestdesetih letih je sicer v stabilnem stanju v bolnišnici, so sporočile zdravstvene oblasti.

Prvi primer so včeraj zabeležili tudi v gosto naseljeni Južni Aziji, kjer so prvi primer potrdili v Nepalu. Zbolel je 32-letnik, ki je prišel iz Wuhana, a so ga po zdravljenju v bolnišnici v Katmanduju že odpustili, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Primere okužb so doslej potrdili tudi na Japonskem, v Filipinih, Južni Koreji, Tajvanu, na Tajskem, v Vietnamu, Savdski Arabiji, Singapurju ter Hongkongu in Macau.

ZDA so iz svojega konzulata v Wuhanu umaknile svoje osebje zaradi hitrega širjenja virusa, zaprtja javnega prevoza ter prepolnih bolnišnic.

Iz Velike Britanije so medtem sporočili, da pri 14 ljudeh niso potrdili suma okužbe, medtem ko nadaljuje preverjanje pri še nekaterih ljudeh, poroča dpa.