900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

vladimir-tintor Njena.si

Zgodil se je preobrat, snema se 4. sezona Botrov

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Josipa Lisac bo prejela porina za življenjsko delo

Deli na:
Josipa Lisac bo prejela porina za življenjsko delo

Josipa Lisac je kariero začela v šestdesetih letih prejšnjega stoletja, prvi album, Dnevnik neke ljubavi, pa še zdaj velja za enega najboljših konceptualnih albumov hrvaškega pop rocka. - Foto: Nada Žgank

Priznana pevka Josipa Lisac ter skladatelj in dirigent Tomislav Uhlik sta letošnja dobitnika hrvaške glasbene nagrade porin za življenjsko delo, je sporočil upravni odbor za nagrado. Kot so zapisali, sta Josipa Lisac in Uhlik z umetniškim delom in doseženimi uspehi občutno prispevala k hrvaški kulturi.

Josipa Lisac (70) je na glasbeni sceni že več kot pol stoletja in je doslej prejela 22 nagrad porin v različnih kategorijah. Njen glasbeni izraz zaznamujejo različni glasbeni slogi, izstopa pa zaradi specifične barve glasu od kontraalta do soprana, izjemnih interpretacij, kot tudi zaradi izdelane odrske podobe, piše v utemeljitvi letošnjih nagrad za življenjsko delo.

Pevsko kariero je priljubljena hrvaška glasbenica začela kot desetletnica v otroškem zboru zagrebške radiotelevizije, potem pa je pela v skupinah O'Hara in Zlatni akordi. Med svojim prvim festivalskim nastopom v Opatiji je povzročila pravo senzacijo v širšem občinstvu ter napovedala prihod enkratne glasbenice, ki bo zbujala interes javnosti in razvijala svoj originalen slog glasbenega izražanja.

Na glasbeno kariero Josipe Lisac je močno vplivala ljubezenska zveza z znanim hrvaškim rokovskim pevcem in skladateljem Karlom Metikošem, ki je s svojimi izkušnjami in avtorsko osebnostjo oblikoval Josipo Lisac kot umetnico in žensko, navajajo podeljevalci porinov. Njun prvi skupni album Dnevnik jedne ljubavi iz leta 1973 je do danes eden najboljših konceptualnih rokovskih izdelkov hrvaške diskografije in je bil leta 2015 nagrajen s porinom za antologijsko delo v hrvaški glasbi. Tudi zadnji album hrvaške glasbene zvezdnice, Josipa Lisac from Croatia Records Studio, iz leta 2018, je bil nagrajen s tremi porini.



Glede Uhlika pa so v utemeljitvi izpostavili, da je podpisal več kot sto skladb za različne ansamble ter za svoje delo prejel vrsto strokovnih nagrad, med njimi tri porine. Kariero je začel kot glasbeni vodja v znanem zagrebškem folklornem društvu Lado, kot dirigent pa je večinoma deloval v zagrebškem mestnem gledališču Komedija, v katerem je postavil vrsto operetnih premier.

Znana so Uhlikova gostovanja v hrvaških narodnih gledališčih v Zagrebu in Osijeku, občasno pa je vodil simfonična orkestra hrvaške radio-televizije in hrvaške vojske. Je redni profesor na zagrebški glasbeni akademiji.

Letošnja, 27. podelitev porinov bo konec marca na Reki v sklopu letošnje prireditve Evropske prestolnice kulture Reka 2020. Nagrado porin so ustanovili Hrvaško društvo skladateljev, Hrvaška glasbena unija in Hrvaška radiotelevizija.