900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Janu Oblaku je uspelo: v tretjem evropskem finalu je z Atleticom osvojil Evropsko ligo!

Deli na:
Janu Oblaku je uspelo: v tretjem evropskem finalu je z Atleticom osvojil Evropsko ligo!

Foto: Reuters

Nogometaši madridskega Atletica so zmagovalci evropske lige. V finalu v Lyonu so premagali Marseille s 3:0 (1:0). Za Atletico, pri katerem je slovenski reprezentančni vratar branil vso tekmo, je to tretji naslov v tem tekmovanju v zadnjih osmih letih, za Oblaka pa prva evropska klubska lovorika.

* Stadion Lyon, gledalcev 57.000, sodniki: Kuipers, van Roekel in Zeinstra (vsi Nizozemska).
* Strelca: 1:0 Griezmann (21.), 2:0 Griezmann (49.), 3:0 Gabi (89.).
* Atletico Madrid: Oblak, Vrsaljko (od 46. Juanfran), Gimenez, Godin, Hernandez, Correa (od 88. Partey), Niguez, Gabi, Koke, Costa, Griezmann (od 90. Torres).
* Marseille: Mandanda, Sarr, Rami, Gustavo, Amavi, Anguissa, Sanson, Thauvin, Payet (od 32. Lopez), Ocampos (od 55. N'Jie), Germain (od 74. Mitroglou).
* Rumeni kartoni: Vrsaljko, Hernandez; Amavi, Gustavo, N'Jie.
* Rdeči karton: /.

Oblak je v tretjem poskusu le prišel do prve evropske klubske lovorike. Potem ko je v sezoni 2013/14 že igral v finalu nogometne evropske lige z Benfico in dve sezoni pozneje v finalu lige prvakov z Atleticom Madridom, je zdaj tudi po levjem deležu francoskega reprezentanta Antoina Griezmanna le osvojil tako želeni naslov.

Tako je postal drugi slovenski nogometaš z evropsko lovoriko, pred njim jo je imel le nekdanji selektor Slovenije Srečko Katanec, ki je v sezoni 1989/90 s Sampdorio v finalu takratnega pokala pokalnih zmagovalcev po podaljšku premagal Anderlecht.



Francozi so prvi polčas sicer začeli precej podjetno, bili konkretnejši in odločnejši ter že v četrti minuti zapravili prvo lepo priložnost, ko se je Valerien Germain znašel praktično sam pred Oblakom, a žogo poslal čez gol.

Nadaljevanje sicer ni ponudilo posebnih nogometnih užitkov, zato pa je Antoine Griezmann v 21. minuti takoj kaznoval napako Francozov, ki so izgubili žogo na svoji polovici, tako da je francoski napadalec prišel sam pred Steva Mandandaja in zanesljivo zadel za 1:0.

Tudi do konca polčasa ekipi praktično nista ogrozili enih ali drugih vrat, je pa Marseillov trener Rudi Garcia moral že v 32. minuti zamenjati ne popolnoma pripravljenega Dimitrija Payeta, ki je zaradi poškodbe v solzah predčasno končal tekmo. Zamenjal ga je Maxime Lopez.

V 49. minuti so Španci, ki jih zaradi kazni tokrat ni vodil Diego Simeone, podvojili prednost v deževnem Lyonu. Griezmann se je lepo odkril v kazenskem prostoru, prišel do žoge in jo spodkopal čez Mandandaja za 2:0. V 53. minuti je Diego Godin po kotu z glavo le za nekaj centimetrov zgrešil vodstvo s 3:0.

V 81. minuti so znova po dolgem času zagrozili Francozi, ko je z glavo poskusil Konstantinos Mitroglou, a je žoga po njegovem strelu le oplazile zunanji del vratnice. V 89. minuti pa so Španci postavili piko na i zmagi, ko je Gabi zadel malce z desne strani z dobrih desetih metrov.