Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Mariborčani bodo evropski nogomet gledali le po televiziji: doma so klonili proti Bolgarom

Deli na:
Mariborčani bodo evropski nogomet gledali le po televiziji: doma so klonili proti Bolgarom

Mariborčani so se za letos poslovili od Evrope. - Foto: Bobo

Nogometaši Maribora in Ludogorca so na povratni tekmi zadnjega kroga kvalifikacij za evropske lige igrali neodločeno 2:2 (0:2). Po izidu 0:0 na prvi tekmi so tako s skupnim izidom 2:2 napredovali Bolgari in si zagotovili nastope v evropski ligi.

* Stadion Ljudski vrt, gledalcev 9000, sodniki: Pawson, Betts, Hussin (vsi Anglija).
* Strelci: 0:1 Marcelinho (17.), 0:2 Keserü (26., 11-m), 1:2 Tavares (65.), 2:2 POžeg Vancaš (72.).
* Maribor: Pirić, Vrhovec, Kronaveter (od 60. Tavares), Cretu (od 87. Kotnik), Zahović, Milec (od 46. Klinar), Mešanović, Viler, Ivković, Peričić, Vancaš Požeg.
* Ludogorec: Iliev, Cicinho, Moti, Rafael Forster, Nedjalkov, Marcelinho (od 85. Swierczok), Anicet Abel, Badji, Jorginho (od 90. Grigore), Wanderson, Keserü (od 69. Djakov).
* Rumeni kartoni: Peričić, Vrhovec, Viler, Klinar; Marcelinho, Moti, Nedjalkov, Cicinho.
* Rdeč karton: /

Mariborčani so iz Bolgarije prišli z navidez ugodnim izidom 0:0. Slovenski prvaki pa bi morali včeraj seveda zadeti, igra na rezultat brez zadetkov in morebitne enajstmetrovke bi bila preveč tvegana.

Na koncu je Ludogorec v seštevku obeh tekem vendarle potrdil premoč, na razočaranje številnih mariborskih navijačev mu je v Ljudskem vrtu uspelo to, kar mu doma ni - dosegel je zadetke. Maribor je tako na zadnji stopnički ostal brez evropske lige, čeprav so bili vijoličasti v drugem delu blizu popolnemu preobratu.

Evropska jesen bo tako minila brez slovenskih klubov, preostali trije (Domžale, Mura in Olimpija) so se poslovili že v zgodnejših fazah kvalifikacij.

V moštvu tekmecev so med prvo in drugo tekmo zamenjali trenerja, Stojčo Stoev je izgubil delo po tekmi s Slavijo iz Sofije, tako da sta v Mariboru moštvo vodila dosedanja pomočnika Stanislav Genčev in Zdravko Zdravkov.

Ker je na prvi tekmi zaradi prejetega rdečega kartona ostal brez Dina Hotića, je trener Mariborčanov Darko Milanič naredil le eno spremembo in v prvo postavo uvrstil Jasmina Mešanovića. Zadnjo tekmo za vijoličaste pa je včeraj igral Saša Ivković, ki se bo preselil v Združene arabske emirate.


Mariborčani so v začetnih minutah pritisnili, sad tega sta bili dve polpriložnosti, najprej po prostem strelu Roka Kronavetra, potem pa v deseti minuti še po akciji Kronavetra, Luke Zahovića in Rudija Požega Vancaša, a se je končala s slabo podajo. Zato pa so gostje prvič, ko so bili pred golom, že zapretili; strel Cicinha je vratar Kenan Pirić ubranil.

Povsem nemočen pa je bil nekaj minut zatem, ko je Marcelinho ob neodločni mariborski obrambi prišel do strela z leve strani kazenskega prostora. Žogo je zavito poslal pod prečko v daljši kot vrat in utišal Ljudski vrt.

Za Mariborčane so se stvari obrnile še na slabše v 26. minuti. Mitja Viler je v kazenskem prostoru nepravilno ustavil Cicinha, sodnik je takoj pokazal na belo točko, Claudio Keserü pa je pod Pirićem žogo poslal v gol.

V prvem polčasu so imeli Mariborčani le eno res lepo priložnost, ko je po podaji Zahovića v kazenski prostor vtekel Kronaveter, toda z osmih metrov žogo poslal mimo gola. V sodnikovem dodatku pa je ob akciji Zahovića vratar Plamen Iliev posredoval zunaj kazenskega prostora, žoga se mu je pri tem odbila v roko, a protesti mariborskega strokovnega štaba niso zalegli, sodnik se ni odločil za ukrepanje, rumeni karton pa je dobil Milanič.

V nadaljevanju so se domači zavedali, da morajo igrati na vse ali nič. Milanič je najprej zamenjal Martina Milca z Denisom Klinarjem, po uri igre pa še Kronavetra s Marcosom Tavaresom.

To je bil zadetek v polno. Kapetan je, kot že tolikokrat, potegnil vijoličaste. Iz izgubljenega položaja, kajti do takrat so Bolgari brez težav vzdrževali terensko premoč in branili prednost, je pokazal pot v 65. minuti. Takrat je Klinar dobil žogo, Požeg Vancaš je natančno podal v globino, Tavares pa še bolje izkoristil slabo posredovanje Bolgarov v obrambi in neusmiljeno zadel za 1:2.

Gol je dal krila domačim, pritisk pa je obrodil sadove že sedem minut pozneje. Požeg Vancaš je izvajal prosti strel z leve strani, s strelom ali podajo je bržčas iskal Ivkovića, toda žoga je presenetila tako njegove soigralce kot vratarja Ludogorca in končala v mreži.

V zadnjih 15 minutah je bila igra povsem enakovredna. Mariborčani so iskali zmagoviti gol, si priigrali še nekaj polpriložnosti, eno je imel Zahović, a so ga gostje ustavili, še najbližje tako želenemu golu pa so bili po podaji Požega Vancaša pred gol v 89., ko so gostje žogo nespretno odbili v vratnico in kot.

Že v sodnikovem dodatku pa je Viler po prostem strelu meril le v živi zid in tako so se končali zadnji mariborski upi na preboj v ligo.