hiša 5 Svet24.si

(Foto) Tako lepe hiše bodo dobili namesto ...

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

klemen jaklic ustavno sodisce Reporter.si

Branilec Janeza Janše: takšne argumente najde ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Katja za kratek čas ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Janja Garnbret zlata na mladinskem svetovnem prvenstvu v Arcu

Deli na:
Janja Garnbret zlata na mladinskem svetovnem prvenstvu v Arcu

Foto: Planinska zveza Slovenije

Koroška nima le zelo uspešnih alpskih smučarjev s serijsko zmagovalko Tino Maze na čelu. Sijajne uspehe niza tudi 16-letna športna plezalka Janja Garnbret, ki po uspehih v članski konkurenci blesti tudi v konkurenci vrstnic do 18 let. Na mladinskem svetovnem prvenstvu v Arcu je osvojila prvi naslov svetovne kadetske prvakinje v balvanih.

Veliki ponedeljkov uspeh koroške tekmovalke sta z bronastima medalja dopolnila Vita Lukan med starejšimi deklicami, v starostni konkurenci do 16 let, in Anže Peharc v najstarejši mladinski konkurenci mladincev do 20 let. Slovenija je imela vsega skupaj pet finalistov.

Na svetovnih mladinskih prvenstvih v športnem plezanju so prvič prav letos v italijanskem Arcu kot tekmovalno disciplino na program uvrstili balvansko plezanje. Tako ima Slovenija z Garnbretovo prvo balvansko mladinsko svetovno prvakinjo v konkurenci kadetinj, starih 16 in 17 let. Korošica ima še drugo zlato kolajno s svetovnih mladinskih prvenstev. Lani na svetovnem mladinskem prvenstvu v Noumei na Novi Kaledoniji je zlato kot petnajstletnica osvojila v težavnosti v konkurenci starejših deklic, starih do 16 let.

"Glede na to, da je bilo letos prvič organizirano svetovno mladinsko prvenstvo tudi v balvanih, sem odšla na tekmo brez pričakovanj. Moj cilj je bil odplezati vse balvane zbrano in po svojih najboljših močeh. Vesela sem, da mi je uspelo osvojiti naslov svetovne prvakinje," je povedala Garnbretova, ki je v zahtevnem finalu za seboj pustila drugouvrščeno Margo Hayes iz ZDA in Italijanko Asjo Gollo na tretjem mestu.

Garnbretova je letos zablestela že v članski konkurenci. Na članskem evropskem prvenstvu v Chamonixu se je zavihtela na drugo mesto, za naslov evropske članske podprvakinje v težavnosti, boljša od mlade plezalke je bila le njena 11 let starejša vzornica Mina Markovič.

Prvenstvo v Chamonixu je štelo tudi za točkovanje svetovnega pokala, v katerem je na drugo stopničko zmagovalnega odra stopila tudi v Imstu. V kadetski konkurenci do 18 let pa je zmagala tudi na obeh postajah letošnjega evropskega mladinskega prvenstva, v balvanih (L'Argentiere la Bessee) in težavnosti (Edinburgh).

Že pred tem je na evropskih mladinskih prvenstvih lani in predlani osvojila štiri zlate kolajne med starejšimi deklicami (U 16), dvakrat v balvanih in dvakrat v težavnosti.

Peharc (AO PD Kranj), aktualni evropski mladinski prvak v balvanskem plezanju v konkurenci do 20 let, je kolajno osvojil v močni konkurenci mladincev; bolje sta plezala le zmagovalec Južnokorejec Jongwon Chon in drugouvrščeni Francoz Nicolas Pelerson.

Lukanova (ŠPO PD Radovljica) se je kljub malce smole, ki ji je odnesla srebro, veselila svoje prve kolajne z največjih tekmovanj. Svoj najboljši rezultat do zdaj je s šestim mestom v isti kategoriji dosegla Urška Repušič (ŠPO APD Kozjak Maribor).

V finalu je nastopila tudi Julija Kruder (ŠPO PD Celje Matica), ki je osvojila šesto mesto v močni konkurenci mladink (U-20), kjer je pred drugouvrščeno Japonko Miho Nonaka in tretjeuvrščeno Avstrijko Jessico Pilz zmago slavila Srbkinja Staša Gejo iz Niša, ki se je v zelo uspešno tekmovalko razvila tudi na pripravah s slovensko reprezentanco.

Svetovno mladinsko prvenstvo v Arcu se bo končalo v soboto s finalom v težavnosti. V Arcu se v težavnostnem, balvanskem in hitrostnem plezanju meri več kot tisoč mladih plezalcev iz 51 držav, tudi 24 članov slovenske odprave.