Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

220820-Zel-3615 Svet24.si

Foto: Za “sendvič” vestno opravijo svoj hobi

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Janji Garnbret še druga zlata kolajna v Arcu

Deli na:
Janji Garnbret še druga zlata kolajna v Arcu

Foto: Planinska zveza Slovenije (slika je simbolična)

Janja Garnbret je osvojila naslov svetovne mladinske prvakinje v težavnostnem plezanju v konkurenci do 18 let na prvenstvu v italijanskem Arcu. To je še druga zlata kolajna za 16-letno Korošico na letošnjem mladinskem svetovnem prvenstvu v športnem plezanju ob Gardskem jezeru. Svetovno konkurenco je premagala tudi v balvanskem plezanju.

Nov uspeh Garnbretove je dopolnila 15-letna Mia Krampl z Golnika z drugim mestom v konkurenci starejših deklic do 16 let. Pred Slovenko se je uvrstila le zmagovalka v tem starostnem razredu Američanka Ashima Shirashi, tretja je bila Italijanka Laura Rogora.

V finale v težavnostnem plezanju se je uvrstila še Tjaša Kalan, ki je v konkurenci mladink do 20 let osvojila osmo mesto. Zmagala je Belgijka Anak Verhoeven pred Avstrijko Jessico Pilz in Francozinjo Julio Chanourdie. Edini slovenski finalist med mladinci Anže Peharc na svoj zadnji nastop na prvenstvu še čaka.

Garnbretova je bila razred zase na prvenstvu v Arcu, saj je bila v svoji paradni disciplini težavnosti enostavno nepremagljiva. Kot edina je osvojila do vrha vse štiri smeri, obe kvalifikacijski, polfinalno in finalno. Status vodilne in zmago je potrdila na najboljši možni način z osvojeno finalno smerjo. Druga je bila Američanka Margo Hayes, tretja pa Japonka Aika Tajima.

Garnbretova je prav na vseh letošnjih tekmah, ki se jih je udeležila, stopila na stopničke. Na članskem evropskem prvenstvu v Chamonixu se je zavihtela na drugo mesto, za naslov evropske članske podprvakinje v težavnosti, boljša od mlade plezalke je bila le njena 11 let starejša vzornica Mina Markovič.

Prvenstvo v Chamonixu je štelo tudi za točkovanje svetovnega pokala, v katerem je na drugo stopničko zmagovalnega odra stopila tudi v Imstu. V konkurenci do 18 let pa je zmagala tudi na obeh postajah letošnjega evropskega mladinskega prvenstva, v balvanih (L'Argentiere la Bessee) in težavnosti (Edinburgh).

Garnbretova je v Arcu osvojila še tretjo zlato kolajno na mladinskih svetovnih prvenstvih v športnem plezanju. Lani v Noumei na Novi Kaledoniji je zlato osvojila v težavnosti v konkurenci starejših deklic do 16 let. Že pred tem je na evropskih mladinskih prvenstvih v isti starostni skupini (U 16) lani in predlani osvojila štiri zlate kolajne , dvakrat v balvanih in dvakrat v težavnosti.

Mladi slovenski plezalci so v Arcu že posegli po odličjih, v domovino jih bodo prinesli najmanj pet. V balvanskem plezanju sta uspeh Garnbretove z bronasto medaljo dopolnila Vita Lukan med starejšimi deklicami in Anže Peharc v konkurenci mladincev.