Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Janja Garnbret v Kranju brani lansko zmago: Pred mano je nova tekma

Deli na:
Janja Garnbret v Kranju brani lansko zmago: Pred mano je nova tekma

Janja Garnbret - Foto: Bobo

Kranj je ta konec tedna povsem v znamenju športnega plezanja. S kvalifikacijami se bo v dvorani Zlato polje začela tekma svetovnega pokala v težavnostnem plezanju. Med tekmovalci iz 26 držav bo tudi močna 16-članska slovenska ekipa. Prva slovenska favoritinja je Janja Garnbret, ki napoveduje boj do konca za obrambo lanske zmage.

V Kranju bo nastopilo deset Slovenk in šest Slovencev. Poleg Garnbretove bodo večerni polfinale skušale ujeti še štirikratna zmagovalka kranjske tekme Mina Markovič, Vita Lukan, Mia Krampl, Katja Kadić, Tjaša Kalan, Lana Skušek, Urška Repušič, Tjaša Slemenšek in Lučka Rakovec.

Prvi slovenski favorit med moškimi je Domen Škofic, slovenski kandidati za moški polfinale pa so še Luka Potočar, Martin Bergant, Milan Preskar, Klemen Novak in Žiga Zajc.

Garnbretova na kranjsko tekmo prihaja s še svežimi vtisi s svetovnega prvenstva v Innsbrucku, kot svetovna podprvakinja v težavnostnem plezanju, svetovna prvakinja v balvanih in olimpijski kombinaciji ter trenutno vodilna v skupnem seštevku svetovnega pokala v težavnosti.

Tekmovalka, ki šteje komaj 19 let, je lani v Kranju prvič slavila pred domačim občinstvom in ji motivacije ne manjka: "V Innsbrucku so se mi uresničile sanje. A je pred mano nova tekma. Ko pridem pod smer pozabim, kaj se je zgodilo prej, pozabim na dvome, na vse, takrat si samo ti in stena. Zakaj že tri leta ostajam tako motivirana? Zelo rada plezam, rada tekmujem. Ključno je, da imaš rad to, kar delaš, pa da rad treniraš."



Začetek polfinala bo drevi ob 20. uri, finale najboljše osmerice v vsaki od kategorij pa se bo z ogledi in pripravami začelo v nedeljo ob 17.30.

V finalu težavnosti na SP v Innsbrucku je naslov prvakinje vzela Avstrijka Jessica Pilz. Garnbretovi je pripadlo srebro, čeprav je vse smeri splezala do vrha, a je v finalni, ob izenačenem izidu, potegnila krajšo zaradi 11 sekund daljšega postanka v smeri.

Po štirih tekmah v svetovnem pokalu v težavnosti je na vrhu seštevka Slovenka s skoraj popolnim izkupičkom 380 točk. Štirideset točk manj ima na svojem računu aktualna svetovna prvakinja Pilzeva, ki se je letos v svetovnem pokalu pred Garnbretovo uvrstila le v Chamonixu, ko je zmagala, Slovenka pa je bila druga, v Brianconu, Arcu in Villarsu pa se je uvrstila na drugo mesto za Korošico.

S četrto zmago bi si Garnbretova zelo olajšala pot do tretje krone skupne zmagovalke svetovnega pokala v težavnosti, že tretjo sezono zaporedoma, potem ko je dobila seštevka v letih 2016 in 2017. Po Kranju sta na sporedu le še tekmi na Kitajskem.