Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Plezalec Gregor Vezonik bronast na SP v Innsbrucku!

Deli na:
Plezalec Gregor Vezonik bronast na SP v Innsbrucku!

Gregor Vezonik v svojem prvem finalu svetovnega prvenstva. - Foto: Luka Fonda

Slovenski športni plezalec Gregor Vezonik je novi slovenski junak vertikale. Triindvajsetletni Ravenčan je osvojil bron v dvorani OlympiaWorld v disciplini balvansko plezanje. Vezonik je Sloveniji v Innsbrucku priplezal tretjo medaljo in skupno trinajsto kolajno na svetovnih prvenstvih v športnem plezanju.

Na seznamu nosilcev odličij s svetovnih prvenstev v športnem plezanju, na katerem so Martina Čufar, Maja Vidmar, Mina Markovič, Jernej Kruder in Janja Garnbret, je novo ime, Korošec Gregor Vezonik.

To je že tretja slovenska medalja na svetovnem prvenstvu v Innsbrucku, za popoln komplet odličij, po zaslugi Janje Garnbret zlato in srebro, po zaslugi Gregorja Vezonika pa bron.

Prejšnjo soboto je Janja Garnbret poskrbela za srebro v težavnosti, v petek pa je osvojila najžlahtnejše odličje zlatega sijaja v balvanskem plezanju.

Slovenska pravljica in bera kolajn na prizorišču dvakratnih zimskih olimpijskih iger leta 1964 in 1976 v mestu ob reki Inn se lahko nadaljuje še danes, zadnji dan svetovnega prvenstva v športnem plezanju, ko se bo prvenstvo sklenilo z obema finaloma v olimpijski kombinaciji.

Edina slovenska predstavnica v finalu najboljše šesterice na svetu bo Janja Garnbret, ki prepričljivo vodi in ki lahko kolekcijo kolajno dopolni še s premierno v novi disciplini, ki bo svojo olimpijsko premiero doživela čez dve leti na poletnih olimpijskih igrah v Tokiu.


V finalu je svojo prvo zmago na velikih tekmovanjih osvojil novi japonski plezalni junak 19-letni Kai Harada, ki je od prvega do zadnjega oprimka preplezal štiri balvanske smeri. Srebro je pripadlo Jongwon Chonu iz Južne Koreje, ki si je številu treh vrhov in štirih con delil z najboljšim Slovencem, a jih je preplezal v manjšem številu poskusov.

Vezonik je letos v življenjski formi, potem ko je v avgusta končanem svetovnem pokalu v balvanskem plezanju trikrat stopil na stopničke, od tega je zmagal prav na zadnji tekmi sezone v Münchnu. V skupnem seštevku je sezono končal na petem mestu.

Za njim je meteorski vzpon. Balvanski plezalec je še pred dvema letoma na SP v Parizu končal zunaj polfinalistov na 45. mestu, še pred enim letom je bil njegov največji dosežek 19. mesto v svetovnem pokalu. Nato pa se je letos zavihtel na sam vrh tekmovalcev v tej disciplini ter postal tretji Slovenec s kolajno s SP v balvanskem plezanju po Kruderju in Garnbretovi.

"Res je kar neverjetno. To, kar se v letošnji sezoni dogaja, je bilo v prejšnjih sezonah nepredstavljivo, tako da sem res vesel. Je bil težek boj na koncu za medaljo in mi je uspelo. Super," je povedal ob Garnbretovi še en koroški junak, ki izhaja iz plezalske družine, saj so plezalci tudi oče, mama in brat.

"Na takšnih velikih tekmah je treba v finalu uživati in sem si vzel finalno rundo na tak način, da sem čim bolj užival. Vsak balvan posebej sem poskusil na novo začeti, ga vzeti kot novo zgodbo. Mislim, da mi je uspelo super, ker sem užival, ob tem pa sem ohranil zbranost in mislim, da se je res 'poklopilo'," je še dejal "Vezi", ki je zasluge za takšne uspehe, ob družini in trenerju posebej pripisal dekletu Nuši.

"Takšni rezultati v takšni konkurenci potrebujejo svoj čas. Kup dejavnikov je, ki vplivajo na to. Od tega, da sem letos malo več treniral, da imam za sabo kar nekaj tekem, da sem skoraj že pri koncu s študijem. Če verjameš, se vse da," je sklenil bronasti Vezonik.